Spomenik Stepnicu kod Siska 8. maja

Izvor: RTS, 17.Apr.2018, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomenik Stepnicu kod Siska 8. maja

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu.
Na sednici biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u Sisku pored podizanja spomenika Stepincu govorilo se i o obeležavanju 75. godišnjice stradanja stanovnika naselja Zrin, koje su, kako se tvrdi, tokom Drugog svetskog rata spalili partizani. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

"I spomenik blaženom Stepincu, koji će se ovde postaviti, znak je istorije crkve i hrvatskoga naroda i tako je postao simbol prepoznavanja hrvatskog i katoličkog identiteta", istakao je kardinal Josip Bozanić, prenosi portal Indeks.
Sisački biskup Vlado Košić rekao je da je zadovoljan što se sednica održava upravo na dan kada u Sisku, ispred katedrale, počinje podizanje spomenika Alojziju Stepincu.
Najavio je da će se spomenik blagosloviti na 120. godišnjice Stepinčevog rođenja - 8. maja.
Kako je istakao biskup Košić, umetnik je u spomenik ugradio i likove dvoje dece, kao znak da je nadbiskup Stepinac zaslužan za spasavanje i udomljavanje velikog broja kozaračke dece iz prihvatilišta u Sisku 1942. godine.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Hrvatska crkva podiže spomenik Stepincu, 8. maja u Zrinu

Izvor: Večernje novosti, 17.Apr.2018

Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik kardinalu Alojziju Stepincu Hrvatska katolička crkva planira da 8. maja u naselju Zrin, u Sisačko-moslavačkoj županiji, opština Dvor, otkrije spomenik...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.