Slovenija poručila Hrvatskoj da je prestane špijunirati

Izvor: RTS, 10.Apr.2019, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija poručila Hrvatskoj da je prestane špijunirati

Slovenačko Veće za nacionalnu sigurnost na vanrednoj sednici o tzv. "špijunskoj aferi" u vreme arbitražnog postupka pozvalo je Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće uzdrži od takvih postupaka. Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske vlade na slovenačke medije, poručeno je u utorak iz Banskih dvora. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Veće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te  osudilo bilo kakav pokušaj uticaja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon tročasovnog sastanka, preneli su slovenački mediji, navodi Indeks.

Učesnici sastanka Veća za nacionalnu sigurnost, koji je vodio premijer Šarec, izrazili su očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće suzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrednostima Europske unije, vladavinom prava te zaštitom ljudskih prava i sloboda", objavljeno je nakon sastanka vlade Slovenije.  
Nakon što je premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obaveštajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedeljak dodatno eskalirala tvrdnjom televizije POP da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o prisluškivanju 
Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog uticaja hrvatske vlade na slovenačke medije, poručeno je u utorak iz Banskih dvora povodom tvrdnji medija u Sloveniji da je Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao sprečiti slovenačke medije da izveste o navodnom SOA prisluškivanju slovenačkih funkcionera. 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je povodom posanja slovenačkih medija o špijunskoj aferi s Hrvatskom , da je reč je o pravosudnom skandalu, a ne o obaveštajnoj problematici, i da je to pokušaj zamene teza.
"Činjenica jeste da je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo ropašću arbitraže. Reč je o pravosudnom skandalu, a ne o obaveštajnoj problematici, i odbacujemo ovaj pokušaj zamene teza", navodi se u saopštenju.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je juče da Hrvatska nema ni mogućnosti ni ambicija da utiče na objave u slovenačkim medijima, nakon što je slovenački POP-TV objavio da je posrednik hrvatske vlade pokušao da zaustavi emitovanje reportaže o tome da je SOA prisluškivala slovenačku stranu u vreme arbitražnog Postupka.
Arbitraža je nepovratno kompromitovana zbog ponašanja slovenačke strane. Sabor je doneo jednoglasnu odluku, ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za prethodne, rekao  je Plenković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljubljana pozvala Zagreb da se uzdrži od špijuniranja i utjecaja na slovenske medije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2019

Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost koje je održalo vanrednu sjednicu zbog navoda o djelovanju hrvatske obavještajne službe, pozvalo je Hrvatsku da se uzdrži od takvih postupaka i osudilo bilo kakav pokušaj utjecaja na slobodu medija u Sloveniji. O optužbama za špijuniranje na račun hrvatskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.