Škundrić: Pregovori bez problema

Izvor: B92, 01.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Pregovori bez problema

(FoNet)

Beograd, Šabac -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se razgovori o realizaciji energetskog sporazuma sa Rusijom, odvijaju bez problema.

On je u intervijuu agenciji Beta kazao da se pregovori o prodaji 51 odsto NIS-a, izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, odvijaju u pravnom okviru koji je definisan naftno-gasnim aranžmanom koji je ratifikovan u Skupštini Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Škundrić nije mogao da precizira kada će biti potpisani ovi ugovori, naglašavajući da je želja i ruske i srpske strane bila da se taj čin svečano obavi na sednici srpsko-ruskog međudržavnog privrednog komiteta koji zaseda 24. novembra u Moskvi.

"Da li ćemo do tog datuma stići sve da dogovorimo ne bih mogao da potvrdim. Mislim da nije važno da li će se ugovori potpisati tada ili koji dan kasnije, važno je da postignemo maksimalno dobar i za obe strane prihvatljiv rezultat", naglasio je Škundrić.

On je dodao da se u pregovorima koji se trenutno vode uglavnom razgovara o pravno stručnim pitanjima koje je veoma važno definisati na najbolji stručni način kako bi se i Rusija i Srbija maksimalno zaštitile.

Gaprom ne želi da čeka

Kako pišu "Večernje novosti", Gaspromu nije presudno da li će se ugovor za preuzimanje 51 odsto akcija NIS-a potpisati 22. novembra, ali ne pristaje na beskonačna odlaganja.

Kako navodi ovaj list, Rusi insistiraju na datumu dogovorenom tokom posete ruskog ministra Sergeja Šojgua Beogradu, te da mogu preći samo preko odlaganja od dva, tri ili pet dana.

Opširnije o tome možete čitati posebnoj vesti u kategoriji Drugi pišu.

Škundrić je negirao pisanja nekih medija da je srpska strana zatražila odlaganje potpisivanja ugovora o prodaju 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) Gaspromnjeftu, naglašavajući da je on deo nafno-gasnog projekata koji se posmatra kao jedan paket aranžman.

"Reč je o celom aranžmanu, mi želimo da istovremeno potpišemo ugovor za sva tri projekta i jedan krovni ugovor koji će objediniti sva tri i garantovati obema stranama da će saglasno potpisanom sporazumu projekti biti realizovani", kazao je Škundrić.

Srpski ministar energetike nije mogao da precizira koja imovina NIS-a će biti prodata Rusima, jer kako je naglasio "to je ogroman spisak".

"To je sve ono što je pripadalo NIS-u u smislu funkcionisanja te kompanije.To su i rafinerije i pumpe i sve ostalo.To se vodi kao državna imovina, ali se u knjigama NIS-a vodi kao imovina te kompanije i kada se sporazum potpisivao dogovoreno je da će 51 odsto od sve te imovine pripasti Gaspromnjeftu", objasnio je on.

Na pitanje da li će se Rusima prodati i koncesije koje NIS ima na ekspoloataciju sirove nafte u Angoli, Škundrić je kazao da se o tome nije razgovaralo i da će se to tek utvrditi.

"Mi smo ruskoj strani predložili da razmotri i varijantu da se i pančevačka Petrohemija uzme u obzir u okviru ovog paket aranžmana, ali još uvek nemamo odgovor na to ", dodao je Škundruić.

Srpski ministar energetike je naglasio da ne može da govori o ostalim detaljima naftno-gasnog sporazuma sa Rusima jer je dogovor obe strane da se oni ne iznose u javnost do onog trenutka dok se ne potpišu ugovori i postigne dogovor o načinu saopštavanja javnosti rezultata pregovora.

Srpski ministar energetike je kazao da je cena gasa koji Srbija plaća na granici sa mađarskom iznad 34 dinara po kubnom metru, a da je cena za domaćinstva u Srbiji 34,01 dinara i da je to ozbiljan problem koji dovodi do toga da Srbijagas posluje sa gubitkom.

On je ocenio da će za tri meseca cena gasa značajno početi da opada i da bi tako mogao da se reši problem ovog javnog preduzeća.

Toplane traže poskupljenje

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović ocenio je bi toplane koje koriste gas trebalo da povećaju cenu grejanja do 30 odsto, kako bi ekonomski isplativo poslovale nakon poskupljenja gasa.

"Toplane su u teškoj situaciji jer je planovima poslovanja određeno da cene grejanja mogu da povećaju za šest odsto, a zbog velikog poskupljenja gasa trebalo bi da povećaju cene za 25 do 30 odsto", rekao je Stojanović agenciji Beta.

On je naglasio da je Udruženje uputilo zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike da se ukine uredba kojom je dozvoljena promena cene grejanja za šest procenata.

"Upućen je zahtev nadležnima u Ministarstvu rudarstva i energetike da se uredba kojom se ograničava poskupljenje komunalnih usluga stavi van snage jer nije dobro da država određuje i cene komunalnih usluga i cene prirodnog gasa", rekao je Stojanović.

Tekuća grejna sezona, naglasio je, biće najteža od 2000. godine.

Udruženje toplana Srbije objedinjuje rad 57 proizvođača i ditributera toplotne energije a u sastavu udruženja su toplane svih većih gradova i opština Srbije.

Većina tih toplana kao osnovni energent ne koristi gas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razgovori sa Rusima bez problema

Izvor: RTS, 01.Nov.2008

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se razgovori sa Rusima o prodaji 51 odsto NIS-a, izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, odvijaju bez problema. Negirao je pisanja nekih medija da je srpska strana zatražila odlaganje...

Nastavak na RTS...

Škundrić: Razgovori sa Rusima bez problema

Izvor: Mondo, 01.Nov.2008

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je da se razgovori sa Rusima o prodaji 51 odsto NIS-a, izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, odvijaju bez problema.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.