Škundrić: Gasa će biti dovoljno

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Gasa će biti dovoljno

Ečka -- Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić kaže da je obezbeđeno dovoljno gasa za predstojeću grejnu sezonu.

Škundrić je dodao da ne postoji nijedan razlog da nastupajuća sezona ne bude podjednako uspešna kao i prošlogodišnja.

"Nema nijednog razloga da predstojeća grejna sezona ne bude na istom nivou kao prošlogodišnja ili još kvalitetnija", kazao je on.

"Gasa će biti dovoljno, u mnogo smo povoljnijoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego prošle godine, sa stanovišta ugovorenih i količina gasa deponovanih u podzemnom skladištu Banatski dvor", rekao je ministar.

Škundrić kaže da investiranje u oblasti energetike predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju koja je spremna da tu šansu iskoristi.

Ministar je rekao da je Srbija pre godinu i po dana započela investicioni ciklus u energetici koji prevazilazi 1,5 milijardu evra i dodao da su planirane investicije u oblasti elektroenergetike u narednih pet do sedam godina u iznosu od devet milijardi evra.

On je objasnio da su planirana ulaganja u gasni sektor u iznosu od dve milijarde evra do 2016, u naftnom sektoru će ulaganja iznositi oko milijardu evra, a oko 200 miliona evra treba da bude uloženo u deo naftovoda PEOP koji prolazi kroz Srbiju.

Škundrić je dodao da naša zemlja sarađuje sa svim zemljama u regionu kako bi iskoristila sve svoje energetske resurse i obezbedila potrošačima potrebne količine energenata.

Prema njegovim rečima, Srbija kao i zemlje regiona, nije samodovoljna u obezbeđivanju potrebnih količina energenata zbog čega je potrebna regionalna saradnja na realizaciji zajedničkih energetskih projekata koji će biti definisani regionalnom strategijom energetike.

Ministar je podsetio da je Srbija pokrenula inicijativu za izradu regionalne strategije energetike kako bi na najjeftiniji, najpovoljniji i najefikasniji način u regionu bili podignuti potrebni energetski kapaciteti radi zadovoljenja sadašnjih i budućih potreba naše zemlje ali i zemalja regiona za energijom i energetima.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.