Skladišta jedina garancija za sigurno snabdevanje gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skladišta jedina garancija za sigurno snabdevanje gasom"

Proširenje skladišta gasa Banatski dvor i uspostavljanje novih skladišta jedini je način da Srbija bude sigurna da će imati neometano snabdevanje gasom i nakon 2019, kada će snabdevanje iz Rusije preko Ukrajine postati neizvesno, izjavio je danas pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku Srbijagasa Milan Zdravković.

Na konferenciji "Kako ćemo se grejati tokom predstojeće zime" Zdravković je rekao da je neizvesno da li će i koliko Srbija moći da koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gas iz planiranih gasovoda Tanap i Tap, koji bi trebalo da omoguće snabdevanje iz Kaspijskog mora i preko Turske, kao i da će to moći da koristi u najboljem slučaju 2020. godine, odnosno godinu dana nakon nastupanja moguće krize u snabdevanju.

Kako je naveo, jedna od interkonekcija potrebnih za priključenje Srbije na ove projekte je interkonekcija Grčka-Bugarska, koja će biti završena u najboljem slučaju blizu 2020. godine.

Za drugu interkonekciju Srbija-Bugarska ovih dana se očekuju razgovori sa Evropskom komisijom o tome da li će biti doneta odluka o sufinansiranju.

U takvim okolnostima, povećanje kapaciteta za skladištenje je potrebno za sigurnost snabdevanja gasom, naveo je on, navodeći da je planirano udvostručenje skladišta Banatski dvor.

Najrealnije mogućnosti za nova skladišta naveo Itebej i Tilva, ocenio je Zdravković.

Naveo je da je popunjenost Banatskog dvora više nego dovoljna i da se ne očekuju problemi u snabdevanju tokom predstojeće grejne sezone.

"U tehničkom smislu to predstavlja jedan ozbiljan garant da će biti pouzdano snabdevanje na teritoriji Srbije", rekao je Zdravković.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić rekao je da prema informacijama kojima raspolaže u Banatskom dvoru ima 430 miliona kubnih metara gasa, a u ekstremno hladnim danima i do 15 ili 16 miliona kubika dnevno.

Na skupu u Beogradu, u ;organizaciji Balkanmagazina i Elektroprivrede Srbije (EPS), učestvovali su predstavnici EPS-a, Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije i toplana.
Pogledaj vesti o: Dvor,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skladišta jedina garancija za sigurno snabdevanje gasom

Izvor: Beta, 11.Okt.2016

Proširenje skladišta gasa Banatski dvor i uspostavljanje novih skladišta jedini je način da Srbija bude sigurna da će imati neometano snabdevanje gasom i nakon 2019, kada će snabdevanje iz Rusije preko Ukrajine postati neizvesno, izjavio je danas pomoćnik generalnog direktora za ekonomiku Srbijagasa...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.