Sekulić: Vlada će odlučiti kako će biti korišćen Beli dvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2018, 04:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sekulić: Vlada će odlučiti kako će biti korišćen Beli dvor

Vlada Srbije će odlučiti na koji način će biti korišćen Beli dvor, s obzirom na to da je reč o državnoj imovini Republike Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a povodom spora države i porodice Aleksandra Drugog Karađorđevića oko Belog dvora.

"Ustavno je ovlašćenje vlade da upravlja državnom imovinom", kaže Sekulić za "Politiku".

Za sada ne postoje pouzdane >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << informacije o tome da li će Aleksandar Karađorđević ostati u "srpskom Versaju" sa 500.000 evra u džepu koje će dobiti kao nadoknadu, ili će morati da potraži novo mesto za stanovanje, navodi beogradski list.

Kabinet premijerke Ane Brnabić, piše "Politika" pozivajući se na neimenovane izvore, neće žuriti sa tom odlukom.

Princ Aleksandar Karađorđević saopštio je danas da ima neoborive dokaze da je sva imovina njegove porodice, uključujući i Beli dvor, kupljena i građena iz ličnih sredstava njegovog dede Kralja Aleksandra Prvog, te zatražio njeno hitno vraćanje.

U saopštenju je naveo da su dva dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevski i Beli dvor, kao i sva ostala imovina, uključujući sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno privatna imovina kralja Aleksandra Prvog.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ranije je za Tanjug rekao da Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, te da će porodica Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane.

Sekulić je tada podsetio da je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici i izdala rešenje o tome.

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju iz 2011. kojim je dvorski kompleks na Dedinju izuzet iz naturalne restitucije, predviđa da će njegov status rešiti poseban zakon, ali za sada ga niko ne priprema, niti je poznato ko je nadležan da ga predloži, a nema ni odgovora zašto kasni donošenje tog akta.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sekulić: Vlada će odlučiti šta će biti sa Belim dvorom

Izvor: Radio 021, 27.Dec.2018

Vlada Srbije će odlučiti na koji način će biti korišćen Beli dvor, s obzirom na to da je reč o državnoj imovini, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a povodom spora države i porodice Aleksandra Drugog Karađorđevića oko Belog dvora..."Ustavno je ovlašćenje vlade da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.