SKONUS proslavio Međunarodni dan studenata i 10 godina rada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKONUS proslavio Međunarodni dan studenata i 10 godina rada

Svečanom akademijom u Starom dvoru u Beogradu, Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) proslavila je večeras Međunarodni dan studenata i deset godina rada.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je obrazovanje jedan od osnovnih prioriteta aktuelne vlade i da su ljudi, a posebno mladi jedan od osnovnih potencijala naše zemlje.

Čestitala je Međunarodni dan studenata i deset godina rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SKONUS-a kome je zahvalila na svemu što je učinio za Srbiju.

"Uradili ste mnogo, mnogo više nego što bi se očekivalo za jednu relativno mladu organizaciju. Hvala vam što ste ujedinili sve naše studente i fakultete i što danas predstavljate 250.000 studenata širom Srbije. Jedini način da svi zajedno budemo jači i bolje radimo jeste da smo jedinstveni i u tome će vas Vlada Srbije uvek podržati, u tome ćete u meni uvek naći snažnog partnera i moja vrata će za vas uvek biti otvorena", istakla je Brnabićeva.

Navela je da je visoko obrazovanje dosta drugačije od osnovnog i srednjeg jer, dodala je, ne postoji mnogo stvari koje vlada može direktno da učini za visoko obrazovanje zbog autonomije fakulteta i univerziteta.

"Mnogo je lakše da utičemo na reforme u osnovnim i srednjim školama i tu smo možda i mnogo više uradili nego kada je reč o visokom obrazovanju", rekla je premijerka.

Istakla je da će Vlada Srbije uvek poštovati autonomiju univerziteta i da ne želi da se meša u nju.

"Zbog toga je vaša odgovornost mnogo veća jer upravo u toj oblasti možete da menjate mnogo više, naravno s rektorima, prorektorima, dekanima naših fakulteta. U toj sinergiji između vas i nadam se još većoj sinergiji s privredom i privatnim sektorom treba da se stvori najbolje moguće visoko obrazovanje za našu zemlju", rekla je premijerka.

Kako je dodala, Vlada Srbije je tu da napravi najbolje moguće uslove za to - da sluša pažljivo, prepozna dobre ideje i pomogne da se one ostvare.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao da vlada radi na tome na mlade ljude zadrži u Srbiji na kvalitetnim poslovima.

"To nije fraza", rekao je Šarčević i naveo da je ekonomija urušavana decenijama i da je trebalo od početka je graditi, ali da dolazak dobrih kompanija i razvojnih centara daju šansu mladim ljudima da u Srbiji grade svoju budućnost.

Šarčević je ukazao da je potrebno vratiti kvalitet srpskom obrazovanju, naročito akademskom, koje, dodao je, mora da bude vidljivo, prepoznatljivo i za ugled državi.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je SKONUS-u čestitao deset godina rada.

"Taj jubilej nosi ogromne pobede i male poraze iz kojih ste najviše i naučili, jubilej koji vas je jačao, iz koga ste učili i koji vas je činio onim što predstavljate, a to je intelektualnu budućnost Srbije i na tome vam čestitam, ali i jubilej koji nosi sa sobom ogromnu odgovornost onoga što danas predstavljate kao idoli vašim i budućim generacijama koje žele da budu na vašem mestu", rekao je Udovičić.

Istakao je da su mladi i studenti prioritet sadašnje vlade koja će se, dodao je, uvek truditi da imaju bolji status.

"Bez obzira na uspehe koje smo postigli u prethodnom periodu, nismo zadovoljni u potpunosti. Težimo uvek najvišim ciljevima koje smatram dostižnim. Svaki odsanjan san kreće jasnom odlukom danas, odlukom da želim da budem bolji, najbolji na svetu, da želim da predstavljam svoj univerzitet, mesto, ulicu, porodicu, roditelje na najbolji način", dodao je Udovičić.

Predsednik SKONUS-a Milan Savić je rekao da studenti u Srbiji znanjem i naukom osmišljavaju novo i bolje, a pripremajući se za budućnost traže odgovor na pitanje kako uraditi najbolje.

"Odgovor je u nama, u našem mišljenju, mladosti koja će se zalagati za bolje, uticajnije, kvalitetnije, a sve u korist stvaralačkog i humanog, nacionalnog i državnog. Promovišući danas naše rezultate, mi iznova potvrđujemo da nas SKONUS u kontinuitetu osnažuje novom mišlju i dodatnim uticajem", naveo je Savić.

Kako je istakao, studenti univerziteta u Srbiji su odvažno pokazali svoje jedinstvo nedvosmislenim aktivnostima u Evropskoj studentskoj uniji sprečivši članstvo takozvanih kosovskih studenata u toj organizaciji.

Savić je naglasio da su studenti osnovna matrica svih univerziteta i bitni činioci u relevantnom odlučivanju.

Međunarodni dan studenata se obeležava u znak sećanja na 17. novembar 1939. godine, kada je stradalo 20 čehoslovačkih studenata koji su demonstrirali protiv nacističke okupacije.

Taj datum predstavlja simbol borbe mladih ljudi, studenata, za obrazovanje i društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.