SD: Potvrđen identitet nastradalog

Izvor: B92, 25.Dec.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SD: Potvrđen identitet nastradalog

Smederevo -- Istražni sudija Osnovnog suda u Smederevu Marko Jocić izjavio je da je utvrđen identitet pešaka koji je više puta pregažen noćas u Smederevu.

"Radi se o šezdesetogodišnjem M.B. iz Smedereva. Njega je prepoznao sin po odeći. Naložio sam i obdukciju nastradalog. Videćemo šta će istraga pokazati, za sada, nemamo podatke ko je udario pešaka i pobegao sa mesta događaja", rekao je Jocić.

Sudija ne pamti da se nešto slično dogodilo i izrazio zaprepašćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je, kako je rekao, više automobila pregazilo pešaka koji je ležao na putu.

"Strašno je da se niko nije zaustavio, osim jednog mladića koji je, na svoju nesreću, imao 0,7 promila alkohola u krvi. Kad zgazite psa - stanete i nelagodno se osećate. Ne mogu da verujem da neko može da pregazi čoveka i da nastavi vožnju kao da se ništa nije dogodilo”, kazao je sudija Jocić.

Nesreća se dogodila u Ulici Crvene armije, u blizini objekta "Kraljev dvor". Reč je o neosvetljenoj deonici izlaza iz Smedereva, koja vodi do autoputa Beograd - Niš i ka Požarevcu, izuzetno prometnoj, naročito tokom vikenda.

Vozač koji je izazvao nesreću pobegao je sa mesta nesreće, a policija još nije utvrdila o kojoj vrsti vozila je reč. Mesto nesreće bilo je označeno u dužini od oko 200 metara, a saobraćaj je cele noći bio u prekidu.

Istražni sudija Marko Jocić, koji je u dva navrata izlazio na lice mesta, potvrdio je da je preko tela nastradalog pešaka prešlo više vozila, ali da niko od vozača nije pozvao ni policiju ni Hitnu pomoć.

"Nesreća je prijavljena pedesetak minuta posle ponoći, a policiju je pozvao dvadesetsedmogodišnji mladić, koji je, takođe, naleteo na telo pregaženog muškarca. Prema njegovim rečima, on je primetio telo na kolovozu na svega pet metara, što nije bilo dovoljno da zakoči. Kada ga je pregazio, zaustavio se, uključio sva četiri žmigavca, izašao iz automobila i pozvao policiju. U međuvremenu je još jedno vozilo, koje je išlo iz suprotnog smera, prešlo preko beživotnog tela", kaže istražni sudija Marko Jocić.

Prema Jocićevim rečima, pešak je pronađen na sredini kolovoza, na beloj liniji, a tragovi sa lica mesta ukazuju da je nesretni čovek pregažen više puta i razvlačen u dužini od oko 100 metara.

"Sudeći prema tragovima automobila, preko njega su prešla najmanje četiri vozila. Pronašli smo dosta delova plastike, farbe, a na delu puta u dužini od oko stotinak metara pronađeni su delovi tela i odeće pregaženog muškarca, kao i mnogobrojni tragovi koji ukazuju na to da je bukvalno bio razvlačen po putu. Delove lobanje pronašli smo na oko 20 metara od mesta nesreće. Neki su ga zaobilazili i kretali se po bankini, a prema prvim procenama, pored zgaženog pešaka prošlo je sigurno dvadesetak vozila, jer je ovaj put prilično prometan, naročito tokom vikenda", navodi Jocić.

Kako je reč o gotovo neosvetljenom delu puta, istražni sudija morao je da na mesto nesreće izađe i rano ujutru, kako bi bili pronađeni svi tragovi i prikupljeni svi dokazi.

"Uviđaj smo obavljali do tri sata posle ponoći i nastavili ujutru od sedam do devet. Mesto nesreće bilo je obezbeđeno u dužini od oko 200 metara, zbog čega smo morali da blokiramo saobraćaj tokom noći. Na licu mesta, osim saobraćajne policije, bili su i tužilac i kriminalistički tehničari. Imamo dosta tragova i sakupili smo dosta materijala, ali bi nam dobro došla i saradnja građana koji su prolazili ovuda. Ako niko od onih koji su prošli ovuda nisu hteli tada da se zaustave i pozovu policiju, možda bi neko mogao sada da se nečeg priseti i to prijavi", kaže istražni sudija.

Za sada nema naznaka da je bilo očevidaca ove nesreće, ali se istražni sudija Jocić nada da će na osnovu svih do sada prikupljenih podataka i dokaza uskoro, ipak, biti rasvetljen ovaj slučaj. Policija intenzivno radi na utvrđivanju identiteta nastradalog muškarca, kojem su uzeti otisci prstiju radi identifikacije. Nezvanično saznajemo da se jedan mladić iz sela Radinca, koje se nalazi u blizini mesta nesreće, javio policiji zbog sumnje da je pregaženi pešak njegov otac.

Ovo je za nedelju dana treća nesreća u kojoj stradaju pešaci u ovom delu periferije Smedereva. Prethodna dva gaženja pešaka bila su na pružnom prelazu, nedaleko od mesta poslednjeg tragičnog događaja.

Ovaj slučaj neodoljivo podseća na slučaj koji je potresao svet, kada se u javnosti pojavio snimak devojčice od dve godine iz Kine, koju je udario kamionet, i koja je satima ležala u lokvi krvi, a niko od prolaznika nije zastao da joj pomogne, a još jedno vozilo ju je čak ponovo pregazilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.