Rusi donose milijarde

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2010, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi donose milijarde

03.11.2010. - Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin najavio da njegova zemlja planira da poveća investicije u Srbiji

Ruska Federacije je do sada u Srbiji investirala 1,3 milijarde dolara. Prema tvrdnjama ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina, ova zemlja vidi Srbiju kao glavnog ekonomskog partnera na Balkanu.

- Obim razmene Rusije i Srbije za osam meseci ove godine iznosio je 1,7 milijardi dolara, što je za 13 odsto više nego u istom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << periodu prošle godine - rekao je u utorak Konuzin. - Do kraja godine trgovinska razmena dveju zemalja biće 2,6 milijardi dolara.

Konuzin je istakao značaj zajedničkog projekta ruskog „Gasproma" i srpskog „Srbijagasa" za izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, gde je planirano povećanje kapaciteta sa 800 miliona na 1,2 milijarde kubnih metara gasa. Takođe, ruski „Lukoil", koji je vlasnik beogradskog „Beopetrola", kako je rekao Konuzin, planira da u naredne tri godine uloži 100 miliona dolara, a do sada je investirao 380 miliona dolara.

- Investicije „Gaspromnjefta" u Naftnoj industriji Srbije, gde je većinski vlasnik, u naredne tri godine premašiće milijardu evra - otkrio je u utorak ambasador Ruske Federacije u Srbiji. - Uskoro će biti završena i registracija ruske osiguravajuće kuće „Sogos" za poslovanje u Srbiji.

U RAFINERIJU 500 MILIONA

DIREKTOR Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko rekao je da bi NIS u ovoj godini mogao da posluje pozitivno.

Kravčenko je na Ekonomskom samitu Srbija 2010. kazao da će NIS do 2014. uložiti milijardu evra od čega polovinu u Rafineruju nafte u Pančevu što će biti značajno za dalje poslovanje te kompanije i zbog najavljene liberalizacije tržišta naftnih derivata.

On je dodao da će sledeće godine NIS investirati 400 miliona evra u Rafineriju nafte i maloprodajnu mrežu i to sredstvima iz kredita „Gaspromnjefta" u vrednosti od 60 odsto, a ostatak iz dobiti od poslovanja.

Izvor: Večernje novosti, novosti.rs

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.