Prijemom u Belom dvoru završen skup najvećih svetskih vaskularnih hirurga

Izvor: Blic, 30.Jun.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemom u Belom dvoru završen skup najvećih svetskih vaskularnih hirurga

Kongres Evropskog venoznog foruma, koji je u potpunosti posvećen lečenju venskih oboljenja, završava se danas u Beogradu. Domaćin ovogodišnjeg najvećeg kongresa te vrste u Evropi bio je doktor Dragan Milić, direktor Vaskularne klinike KC Niš i predsednik Evropskog udruženja venologa zahvaljući kome su se u Beogradu okupila najveća imena svetske vaskularne hirurgije pa i iz SAD iako je reč o evropskog kongresu.

Tokom četiri dana kongresa održano je preko 100 prezentacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa 30 predavanja. Oko 500 učesnika imalo je priliku da se susretne sa doktorima koji su vrh svetske hirurgije - profesor Entoni Komerota, direktor JOBST instituta (Ohajo), profesor Džo Kaprini, direktor Instituta u Čikagu, profesor Sešadri Radžu, direktor Vaskularne klinike u Džeksonu (Misisipi), profesor Nik Morison iz Arizone, predsednik Svetskog udruženja flebologa, profesor Bo Eklof, bivši predsednik Američkog venoznog foruma, profesor Piter Neglen, predsednik IO Evropskog udruženja venologa i hirurg koji je prvi u svetu uradio stentovanje vena.

Od eminentnih evropskih hirurga na kongresu je učestvovao je učestvovao i Bo Eklof iz Švedske, tvorac CEAP klasifikacije, ali i srpski vrsni hirurzi koji rade u inostranstvu poput primarijusa Miljka Pejića. Ovaj evropski kongres okupio je i hirurge iz Japana, Indije, Australije, Malezije dok je samo iz Argentine bilo oko 50 lekara. Na kongresu su bili i lekari albanske nacionalnosti sa juga Srbije, a koji rade u bolnicama u Prištini.

Delegaciju američkih hirurga i predsedavajućeg kongresa dr Milića primio je i premijer Srbije Ivica Dačić. Gosti su informisali srpskog premijera o najsavremenijim tokovima razvoja ove medicinske grane ali i mogućnostima da se primene svetska iskustva i unapredi razvoj vaskularne hirurgije u Srbiji.

Dačić je poručio da je cilj Vlade Srbije da zdravstvo u Srbiji prati najsavremenija dostignuća svetske medicine kao i da će Vlada Srbije pomoći razvoj medicinskih ustanova koje se bave vaskularnim bolestima rasprostranjenim u našoj zemlji.

O značaju flebologije (lečenje vena) svedoči podatak da je 50 odsto svetske odrasle populacije obolelo od vena.

"Blic" je razgovarao sa nekoliko hiruirga koji osim odličnih naučnih radova sa četvorodnevnog kongresa izdvajaju i provod u Beogradu. Domaćin kongresa doktor Dragan Milić sinoć je poslednje veče kongresa priredio u Belom dvoru gde je oko 300 stranih lekara moglo da upozna Srbiju iz drugog ugla - sa tradicionalnom muzikom, ali i trubačima koji su bili potpuno otkrovenje za Amerikance.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.