Prijem  za učesnike BG prakse u Starom dvoru

Izvor: Glas javnosti, 24.Sep.2012, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za učesnike BG prakse u Starom dvoru

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić primili su danas u Starom dvoru studente koji su uspešno završili program univerzitetske radne prakse u javnim i javnim komunalnim preduzećima, upravi, ustanovama kulture i beogradskim opštinama. Polaznicima su uručene potvrde o obavljenoj praksi, koja će im uz stečene diplome pomoći da lakše dođu do prvog zaposlenja.

– Ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << grada Beograda je da omogući svima onima koji su bili najbolji, koji se trude i žele da rade, u našim gradskim preduzećima obave deo prakse, nešto nauče i daju neku svoju novu energiju. Ideja grada je i da neki od vas u našim preduzećima po prvi put zasnuju radni odnos. Do sada je dvadesetak onih koji su završili fakultet u Beogradu i koji su bili na praksi počelo i da radi u gradskim javnim preduzećima. Naša iskustva sa vama su sjajna: mnogo energije, mnogo novih ideja, spremnosti da se menja. Voleo bih da svi vi ostanete u Srbiji. Mi se trudimo da naša preduzeća budu firme, a ne ustanove, a neka od njih su zaista lideri u svojim oblastima, i želimo da onima koji se trude i koji vrede damo i prvu šansu– rekao je gradonačelnik Đilas.

Program „BG prakse” sprovodi se treću godinu zaredom u saradnji sa Centrom za razvoj karijere Beogradskog univerziteta.

Od ove godine u njega su se uključile i ustanove kulture i opštine Palilula, Zvezdara i Stari grad, pa sada u programu „BG prakse 2012” učestvuje 21 gradsko preduzeće, 14 sekretarijata i službi Gradske uprave, sedam ustanova kulture i tri opštine. Gradska uprava je u martu raspisala konkurs, a 3. maja je počela četvoromesečna praksa za studente završnih godina 23 fakulteta Univerziteta u Beogradu, dva fakulteta Univerziteta umetnosti i dve visoke škole (27 visokoškolskih ustanova).

Cilj projekta je da se studentima završnih godina studija omogući da steknu praktično iskustvo i da im se pomogne da započnu karijere koje zahtevaju dodatno obrazovanje, usavršavanje ili obuku nakon završenog fakulteta. Ove godine priliku da stekne radno iskustvo dobila su 272 studenta završnih godina i apsolvenata različitih obrazovnih profila, što je za 80 mesta više nego prošle godine. Svaki student imao je neposredno određenog mentora, koji mu je bio na raspolaganju tokom celog ciklusa prakse.

Na konkurs koji je trajao od 15. marta do 2. aprila pristiglo je više od 3.000 prijava. Opšti uslovi konkursa odnosili su se na to da je kandidat sa odgovarajućeg fakulteta i da raspolaže osnovnim znanjima engleskog jezika i rada na računaru. Svako preduzeće je odredilo posebne uslove koje kandidat treba da zadovoljava da bi se kvalifikovao za određenu poziciju za praksu. Studentima na praksi bili su obezbeđeni markica za prevoz i topli obrok. U ovogodišnji program je bilo uključeno 200 mentora za koje je kao i ranijih godina Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta organizovao obuku.

U ovom ciklusu „BG prakse” najviše mesta za praksu ponudilo je JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” – čak 65 mesta. Najviše pozicija bilo je otvoreno za studente Građevinskog, Mašinskog i Pravnog fakulteta, a najviše prijava je pristiglo od kandidata sa Pravnog, Ekonomskog i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom tri godine za učešće u programu prijavilo se 6.000 studenata, a priliku da obavi praksu dobilo je 609 studenata: 2010 – 140, 2011– 197 i 2012 – 272 polaznika. U programu je učestvovalo više od 250 mentora zaposlenih u 22 javna preduzeća, 19 organizacionih jedinica Gradske uprave, sedam ustanova kultue i tri gradske opštine, koji su svakodnevno prenosili svoja bogata radna iskustva polaznicima programa „BG praksa”. Od studenata koji su prošli program „BG prakse” njih 15 je do sada dobilo i priliku da nastavi da radi u preduzeću u kom su imali praksu (po raznim osnovama: za stalno, ugovori o privremenim i povremenim poslovima, honorarno...).

Program „BG praksa” jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih primera povezivanja poslovne i akademske zajednice u oblasti organizovanja i realizacije studentske prakse u javnim preduzećima i organizacionim jedinicama Gradske uprave, pa i drugi državni univerziteti pripremaju realizaciju i razmatraju mogućnosti uspostavljanja programa u svojim gradovima po uzoru na ovaj model. Stvorena je šira mreža studenata koji su za ove tri godine prošli program obuke, što može biti od značaja za njihovu kasniju međusobnu saradnju. Zahvaljujući pozitivnim iskustvima svake godine je veći broj zainteresovanih studenata za stručno usavršavanje u toku studiranja, što može da bude bitna činjenica za dalji  razvoj strategije obrazovanja na svim nivoima, a pre svega u okviru  univerzitetskog obrazovanja.

Prijemu su prisustvovali članica Gradskog veća Milena Bićanin, rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, predstavnici Univerzitetskog centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, načelnici opština, predstavnici preduzeća i ustanova u kojima je organizovana praksa.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Šansa za lakše zaposlenje

Izvor: Danas, 25.Sep.2012, 00:54

Studentima koji su ove godine završili program BG prakse juče su u Starom dvoru uručene diplome. Od 3.000 uspešnih studenata, koliko ih se javilo na konkurs za ovogodišnju praksu, njih 272 prošlo je program obuke u gradskim ustanovama i javnim preduzećima.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.