Izvor: Politika, 14.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o „Južnom toku” iza zaključanih vrata

Pregovori srpske i ruske strane trajaće nekoliko dana, ali je za javnost tajna o čemu je Dmitrij Mališev razgovarao sa našim zvaničnicima

Dmitrij Mališev, savetnik predsedavajućeg borda „Gaspromnjefta”, juče je doputovao u Beograd i otpočeo razgovore sa srpskim zvaničnicima o potpisivanju kupoprodajnog ugovora za NIS, gradnji gasovoda „Južni tok” i završetku prvog podzemnog skladišta „Banatski Dvor”, rečeno je „Politici” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Ministarstvu rudarstva i energetike. Pregovori će trajati narednih dana, a više tehničkih detalja juče nije bilo moguće saznati.

Za javnost je ostala tajna i to ko se od srpskih zvaničnika sastao sa Mališevim. U nadležnom ministarstvu su tajnovitost pravdali dogovorom srpske i ruske strane da se detalji ne iznose u javnost dok traju pregovori.

I u ruskoj ambasadi, takođe, nismo dobili odgovor o čemu se pričalo iza zatvorenih vrata Ministarstva rudarstva i energetike.

Ono što je izvesno, i što nam je potvrđeno u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, jeste da se vicepremijer Mlađan Dinkić juče nije sastao sa ruskom delegacijom, niti je zasad bilo zahteva da on prisustvuje pregovorima.

Inače, Mlađan Dinkić je nedavno izjavio da još nije stigao odgovor na zvanično pismo koje su uputili on i premijer Mirko Cvetković sa predlogom za povezivanje tri dela energetskog sporazuma: prodaje NIS-a, izgradnji gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru. Prema pisanju medija, Srbija traži isplatu kaznenih penala ako „Gasprom” bude kasnio s izgradnjom „Južnog toga”

Ranije su se u medijima pojavljivale spekulacije da bi verifikacija celog posla mogla biti odložena do daljeg, jer „Gasprom” zbog svetske ekonomske krize pomera rokove za početak gradnje „Južnog toka”. Ipak, prema pisanjima medija, sporazum će biti realizovan onako kako je to predviđeno međudržavnim sporazumom potpisanim u Moskvi i ratifikovanim u Narodnoj skupštini Srbije. Nezvanično, najkasnije do 15. decembra, trebalo da bude potpisan i kupoprodajni ugovor za NIS, dogovoreno osnivanje zajedničkog preduzeća „Srbijagasa” i „Gasproma” o gradnji gasovoda, kao i završetak gradnje podzemnog skladišta „Banatski Dvor”.

Mediji su izveštavali i da je ruska strana prihvatila da finansira završetak gradnje podzemnog skladišta „Banatski Dvor” i njegovo punjenje do punog kapaciteta od oko 800 miliona kubika gasa.

A. Nikolić

[objavljeno: 14/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.