„Politika” u gostima kod Jovanke Broz

Izvor: Politika, 22.Okt.2013, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Politika” u gostima kod Jovanke Broz

Udovicu nekadašnjeg predsednika SFRJ, videli smo sredinom 2009. godine, kada je posle gotovo 30 godina, ponovo dobila lična dokumenta

Tog 6. jula 2009. godine, „Politika” je bila prva redakcija kojoj je Jovanka Broz otvorila vrata kuće u Bulevaru mira broj 75, u kojoj je posle smrti Josipa Broza živela daleko od očiju javnosti. U 84. godini, udovica nekadašnje predsednika SFRJ ponovo je postala vlasnica lične karte i pasoša.

U kuću preko puta kompleksa Belog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dvora, koja je samo na prvi pogled delovala kao bilo koja druga vila na Dedinju, stigli smo sa tadašnjim ministrom unutrašnjihposlova Ivicom Dačićem iministromzaradisocijalnapitanjaRasimomLjajićem.

Oni koji su prvi put prošli kroz kapiju ove nekada raskošne vile, bili su šokirani već od prvog koraka: kapiju i ogradu je gotovo potpuno pojela korozija, na samoj kući su bile vidljive ogromne mrlje od vlage, malter koji otpada, mreže za komarce postavljene na prozorima u prizemlju iscepane. U kući je bila slična situacija: polumrak, stari nameštaj, osećala se vlaga na svakom koraku…

Jovanka Broz nas je dočekala u nevelikom salonu, koji je očigledno pamtio bolja vremena. Elegantna u crnom, sa niskom bisera oko vrata i očaravajućom maramom živih boja koja se viđa u prodavnicama ruske prestonice, raširila je ruke pozivajući nas da sednemo ne skidajući širok osmeh sa lica. Na stolu crnozlatna lepeza, za goste posluženje – badem, kikiriki, orasi, sokovi…

– Privucite stolicu – srdačno nam se obratila, kršeći predviđeni protokol koji je predvideo da za stolom bude samo Titova udovica i ministri, koji joj posle 30 godina uručuju pasoš i ličnu kartu.

Ipak smo zadržali predviđenu distancu, osvojeni jednostavnošću žene koja je i posle toliko vremenima zadržala dostojanstvo dame i ponašanje drugarice.

– E, sadmogudaputujem! Hvala vam puno – rekla je obraćajući se dvojici ministara, vidnouzbuđena, dok jeuruci držalacrvenipasoš.

Dačić je nekoliko meseci ranije, početkom maja, već bio u poseti Jovanki Broz i tada je i obećao da će brzo biti rešeno pitanje njenih ličnih dokumenata. Na inicijativu ministra Ljajića pre toga je dobila državljanstvo.

– Nije to ništa posebno, svaki građanin ima pravo na lična dokumenta – rekao je Dačić.

– Za mene jeste – odgovorila je udovica Josipa Broza ne skidajući širok osmeh s lica i započela priču o letovanjima u Igalu i na Bledu.

Dok je Jovanka prebirala po sećanjima, iskoristili smo priliku da u pratnji njenog advokata Tome File, obiđemo kuću koja joj je bila „privremeno” boravište od smrti supruga 1980. godine i u kojoj je živela sama, daleko od očiju javnosti.

– Evo, pogledajteukakvimuslovimaveć decenijama živiJovankaBroz. Doprošlegodinesesmrzavala, aondajezahvaljujućiministruLjajićukonačnourađenogrejanje – pričaonam TomaFila, vodećinasiubaštuizakuće.

Sve je bilo čisto, travasvežepokošena. U dvorištu je i fontana, nekoliko strukova cveća, ali je u fontanikorozijaumestovode. Baštenskestolicepotpunoneupotrebljive.

Ulazimo i u podrum – dotrajale instalacije, naslagane prašnjave lampe, stolice, fotelje iz nekog prohujalog vremena.

Sandra Gucijan

objavljeno: 23.10.2013
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kada je „Politika” bila u gostima kod Jovanke Broz

Izvor: Politika, 23.Okt.2013, 00:07

Udovicu nekadašnjeg predsednika SFRJ, videli smo sredinom 2009. godine, kada je posle gotovo 30 godina, ponovo dobila lična dokumenta..Tog 6. jula 2009. godine, „Politika” je bila prva redakcija kojoj je Jovanka Broz otvorila vrata kuće u Bulevaru mira broj 75, u kojoj je posle smrti Josipa Broza...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.