Počelo punjenje skladišta Banatski dvor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2009, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo punjenje skladišta Banatski dvor

BANATSKI DVOR - Punjenje Podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor" počelo je danas i plan je da dnevno bude utiskivano po milion kubnih metara gasa, objavilo je Javno preduzeće Srbijagas.

Na konferenciji za novinare u "Bantaskom dvoru" generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je rekao da je planirano da do zime u tom skladištu bude 300 miliona kubnih metara gasa i da bude osposobljeno da tržište Srbije dnevno može da dobije pet miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kubnih metara gasa.

Dvosmerni gasovod do Gospođinaca

Uslov za to je, kako je rekao Bajatović, da do septembra bude završen dvosmerni gasovod od skladišta "Banatski dvor" do Gospođinaca.

"Izrada gasovoda visokog pritiska je u toku. Počeli su prvi radovi na bušotinama i biće izgrađena tri postrojenja koja će omogućiti pomenute kapacitete", kazao je on.

Bajatović je kazao da će uskoro posetiti Austriju i Nemačku gde će sa kompanijama iz tih zemalja razgovarati o tome kada će proizvodna linija u "Banatskom dvoru" biti montirana, dodavši da je rok najkasnije sredina novembra.

Kako je naveo, tokom leta će biti utiskivane količine gasa po letnjoj, odnosno nižoj ceni, a po potpisivanju ugovora sa Gaspromom počeće punjenje skladišta "komercijalnim količinama".

Dodao je da su u toku razgovori i sa mađarskim preduzećima kako bi se određene količine gasa uskladištile u mađarskom skladištu da bi u slučaju gasne krize taj energent dobijala i domaća industrija.

Sredstva iz NIP-a

Bajatović je precizirao da će ukupna investicija u Banatski dvor iznositi 22 miliona evra i naveo da je oprema za gasovod već plaćena.

Prema njegovim rečima, ukoliko 200 do 300 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana zbog aktuelne krize ne pristignu, Srbijagas će iz sopstvenih sredstava finansirati izgradnju gasovoda Banatski Dvor-Gospođinci koja je neophodna za početak eksploatacije pet miliona kubnih metara gasa dnevno.

On je najavio da će od danas do 1. septembra taj gasovod biti završen i dodao da Srbijagas pokušava da nabavi dodatni kompresor koji će omogućiti upumpavanje 3,5 miliona kubika gasa dnevno.

Zajedničko preduzeće

Bajatović je kazao da su razgovori o osnivanju zajedničkog preduzeća sa Gaspromeksportom u završnoj fazi, ali nije mogao da precizira kada će oni biti okončani.

Prema dogovoru, vlasnički udeo Srbijagasa biće 175 miliona kubika gasa, a ruske strane 350 miliona kubika, uz dodatak investicija.

Na kraju investicije kapacitet skladišta gasa Banatski dvor biće između 800 miliona i milijarde kubnih metara gasa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.