POSLEDNJI SNIMAK SVETOG OCA HARITONA: Stradao je MUČENIČKOM smrću, teroristi OVK su se iživljavali nad njim! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 22:59

POSLEDNJI SNIMAK SVETOG OCA HARITONA: Stradao je MUČENIČKOM smrću, teroristi OVK su se iživljavali nad njim! (VIDEO)

Nestao je na današnji dan, 15. juna 1999. godine u Prizrenu

Tog 15. juna 1999. godine, nešto pre 11 sati, otac Hariton je ispred episkopskog dvora u Prizrenu primio svoje poslednje poslušanje. Trebalo je otići u grad, po hranu. Rekavši "Neka je blagosloveno", krenuo je automobilom, bez straha.

U samom gradu bio je zaustavljen od trojice terorista i legitimisan. Odmah po legitimisanju, teroristi crnih uniformi i još crnjih duša odveli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su ga njegovim autom u nepoznatom pravcu.

Ovo se dešavalo naočigled nemačkih vojnika u sastavu NATO "mirovnjaka". Ceo događaj video je i jedan nemački novinar, fotografisao i istog dana obavestio episkopiju. Počeo je golgotski put novog Hristovog mučenika.

Na njegova pleća stavljen je poslednji i najteži krst – mučeništvo za Hrista. Poneo ga je kao krotko jagnje, potpuno mirno, ne mareći za raznovrsnost i veličinu muka, kako je ranije sâm govorio.

Svezlobni neprijatelj ljudskoga roda, sve vreme vodivši nevidljivi duhovni rat protiv njega, sada je svom silom, u licu svojih slugu, napao na ovo jagnje Božije. Jedan od ranije pomenutih noževa zablistao je na junskom suncu, negde u Prizrenu, i posle mnogo zadatih rana odsekao mučeniku glavu.

Čista i neporočna duša novog Hristovog mučenika istog trenutka odletela je u nebeske obitelji Gospodu svome, koga je toliko volela i zbog koga je toliko trpela. Rat je bio dobijen, trka završena, vera održana a pobednika je na nebesima čekao venac pravde (Up. 2. Tim. 4. 7,  i radosni glas podvigopoložnika Gospoda Hrista: "Dobro slugo dobri i verni, u malome si mi bio veran, nad mnogim ću te posaviti; uđi u radost Gospodara svojega" (Mt. 25, 21).

Telo njegovo zlikovci su tajno zakopali u mestu Tusus kod Prizrena. Zajedno sa telom zakopane su, od strane KFOR-a, kao i ubica, sve informacije o njemu. Jedino što je u tim trenutcima ostalo živo bile su crne slutnje da je ubijen.

Otac Ilija, nekadašnji njegov duhovnik u svetu, primajući vest o njegovom nestanku, nebeski je mirno i ubedljivo rekao: "Otac Hariton je mučenik za Hrista". Vreme je prolazilo a sa njim i tračak nade da je monah Hariton još uvek u životu.

U periodu neizvesnosti, mučenik se nekima od bratije i u snu javljao, govoreći da je postradao. Gospod, koji proslavlja one koji Njega proslavljaju, ne želeći da njegov podvig i mučenički venac velom tajne ostanu pokriveni, blagoizvoleo je da ljudima otkrije njegov udeo ukazavši na mesto gde je njegovo sveto telo sahranjeno i pokazavši kakva je bila njegova končina.

Telo je pronađeno u avgustu 2000. godine od strane Komisije za eshumaciju tela nestalih i kidnapovanih Srba. Nedaleko od oca Haritona pronađena su i tela nekoliko Srba postradalih u isto vreme.

Mošti mučenikove nađene su bez glave. Utvrđeno je da je ona odsečena oštrim predmetom. Kosti ruke bile su polomljene, kao i kičma, kojoj je nedostajalo nekoliko pršljenova. Podrasnik i džemper bili su u predelu srca na nekoliko mesta izbodeni nožem. Džemper je sa prednje strane bio rasporen.

Bili su to najbolji dokazi neopisivih muka koje je ovaj prepodobnomučenik podneo za Hrista, poput prvih hrišćanskih mučenika iz vremena zverskih rimskih careva. Skončavši za malo isuni godine duge; jer ugdona bi Gospodu duša njegova (Prem. Sol. 4, 14), njegove ubice videše, i ne razumeše, niti staviše na misao tako nešto: da je blagoda i milost na izabranicima Njegovim i poseta Njegova u preopodobnima njegovim (Prem. Sol. 7, 15).

Mučenikovo telo ubrzo je iz Prizrena kao iz korena iščupani crveni kosovski Božur uneto u manastir Gračanicu, gde je odslužen parastos (11. novembra, 2000. godine). Tu su mu se verni sa ljubavlju poklonili.

Sutradan, je preneseno u njegov prvi manastir – Crnu Reku. Išlo se zaobilazno, zbog demonstracija šiptara na putu. Satvorivši tako veliki sveti vhod od Prizrena, preko Gračanice do Crne Reke, mučenik je svojim svetim telom predao svoj poslednji blagoslov namučenoj kosovsko – metohijskoj zemlji, za koju će pred prestolom tvorca do skončanija vjeka prinositi molitve, zajedno sa svima svetima Nebeske Srbije.

Malena i tiha crnorečka pustinja, koja ga je nekada primila za iskušenika, sada ga je dočekala kao mučenika. Primila ga je ne sa suzama, nego sa vaskršnjom radošću – kako i dolikuje onome koji je ušao u radost vaskrslog Gospoda svoga.

Sa takvim raspoloženjem srca bio je opojan od svog duhovnog oca – vladike Artemija, bratije, srodnika i mnogih vernika. Mučenikovo sveto telo zatim je predato svojoj majci – crnorečkoj zemlji, da je krasi i osvećuje, samo na par metara od njegove nekadašnje kelije. To je ujedno bio i prvi grob u crnorečkom manastiru, od njegovog osnivanja.

Na grobu su, za divno čudo, sveće mirno dogorevale neometane vetrom inače redovno prisutnim u crnorečkom kanjonu. Na samom grobu posle opela osećao se neobičan mir, koji kao da je svedočio o veličini njegovog podviga i velikoj slobodi pred Gospodom.

Uskoro je bratija na njegovom grobu zažegla i kandilo, kao malu žrtvu i podsećanje na svetlost njegovog vrlinskog života i bogougodnih podviga. Obogaćena tako, pored moštiju Svetog Petra Koriškog, još jednim svetlim stubom, crnorečka obitelj postala je još svetlije mesto naselja slave Božije.

Ovo je tekst posvećen Svetom mučeniku ocu Haritonu, preuzet sa Fejsbuk stranice "Kosovo i Metohija".
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.