Održan Drugi regionalni simpozijum o klizištima

Izvor: Studio B, 14.Maj.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan Drugi regionalni simpozijum o klizištima

Drugi regionalni simpozijum o klizištima u Jadransko-balkanskoj regiji održan je danas u Starom dvoru.

Na simpozijumu je predstavljen početak projekta „Usklađivanje podataka o klizištima i obuka opština za njihovo praćenje: BEWARE (Beyond landslide WAREness)" i potpisan ugovor o realizaciji projektnih aktivnosti sa Geološkim zavodom Srbije i Rudarsko-geološkim fakultetom. Projekat finansira Vlada Japana preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kancelarije programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji. Ovim projektom omogućeno je sistematsko istraživanje klizišta u Srbiji, snimanje terena, procena i mapiranje rizika, analiza isplativosti projekata sanacije klizišta, izrada katastra klizišta, kao i obuka namenjena lokalnim samoupravama za sistematsko praćenje klizišta.

Učesnike simpozijuma pozdravio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, koji je u ime Grada Beograda posebno zahvalio Vladi Japana i ambasadoru Masafumi Kurokiju na finansiranju projekta koji će znatno pomoći lokalnim samoupravama i državi Srbiji u borbi protiv klizišta.

- Krajem maja 2014. godine u našoj zemlji se aktivirao veliki broj klizišta. Štete su su ogromne i uzrokovale su čak i raseljavanje delova naselja. Klizanju terena podložno je oko 30 odsto teritorije naše zemlje. Samo na području Beograda postoji više od 1.100 klizišta. U urbanom delu grada najugroženija su područja naselja Karaburma, Mirijevo i delovi Zvezdare, a u obodnim delovima Obrenovac, Grocka i Lazarevac. Jedno od najvećih klizišta na Balkanu, a možda i u Evropi, je klizište u naselju Umka. Grad je formirao i Koordinacioni tim za praćenje stanja na klizištima na teritoriji grada Beograda - rekao je Andreja Mladenović.

Prema njegovim rečima, klizišta su i globalni problem. Javljaju se širom sveta. Da bi se štete umanjile, važno je upoznati se sa ovom elementarnom nepogodom i izbegavati gradnju na ugroženim područjima. - Prisustvo eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva pokazuje da nismo sami u ovoj borbi, a usklađivanje podataka o klizištima i obuka lokalnih samouprava za njihovo praćenje, pomoći će državnim organima da se pojava klizišta sistematski rešava. Nadamo se da će učesnici iz inostranstva, ali i naši domaći stručnjaci dobiti dodatan podstrek da nastave da doprinose borbi protiv klizišta. Na tom putu, Grad Beograd će vam uvek biti pouzdan partner - istakao je Mladenović.

U radu današnjeg skupa učestvovali su i prof. Kjođi Sasa, izvršni direktor Međunarodnog konzorcijuma za klizišta, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji i stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, prof. Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije, i prof. Biljana Abolmasov, sa Rudarsko-tehnološkog fakulteta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.