Izvor: Glas javnosti, 18.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijeno kreditiranje NIS –a

BEOGRAD - Pregovori o realizaciji energetskog sporazuma Srbije i Rusije nastavljeni su juče i trajaće čitave sedmice. U Ministarstvu energetike naglašeno je da je stav srpske strane da se sva tri ugovora - magistralni gasovod „Južni tok“, skladište gasa „Banatski Dvor“ i Naftna industrija Srbije - tretiraju kao jedinstven paket. Ruska strana bi trebalo da se izjasni o predlogu Vlade Srbije da u NIS investira 700 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << umesto predviđenih 500, kao i da, pored predviđenih 51 odsto akcija po ceni od 400 miliona, otkupi još 19 odsto akcija srpske naftne kompanije.

Vlada Srbije je od „Gasproma“ zatražila da se prodaja NIS-a uslovi izgradnjom „Južnog toka“ i tako obezbedi ako Rusi ne ispune ugovorne obaveze. U predlogu ugovora o energetskom sporazumu upućenom Rusima navodi se da ukoliko „Gasprom“ bude kasnio s izgradnjom gasovoda „Južni tok“, Srbija će tražiti isplatu kaznenih penala, a ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Srpski tim je odbio predlog Rusa da se dogovorene investicije od 500 miliona evra u NIS izvedu tako što bi se sam NIS kreditno zadužio, dok bi „Gasprom“ bio samo garant za taj kreditni aranžman. Zatraženo je i da „Gasprom“ odmah investira 500 miliona evra u srpsku naftu kompaniju, a da se NIS dodatno zaduži za još 700 miliona evra, čime bi se dostigla potrebna cifra za obnovu rafinerija.

"Pregovori o realizaciji energetskog sporazuma Srbije i Rusije nastavljeni su juče i trajaće čitave sedmice. "......???...pa jel su ovo srpske novine ili hrvatske...??.......ovo "čitave sedmice" nisam razumeo , mozda , petice, trojke.....??...

Dakle nema kraja ruskom bezobrazluku.

1. Da zaduže NIS a da za to bude garant Gazprom?

-Pa to može da izvede i sam NIS a da garant duga bude recimo država Srbija.

2. Da naprave gasovod protoka nedovoljnih 10 milijardi kubika? I da pri tom kasne sa izgradnjom što se za sedam godina može pretvoriti u "Izvinte eto mi nismo završili ni taj od deset a i nećemo ko zna kad??"

3. Da 500 pumpi, onoliku imovinu kao što su zgrade u BGd i NS placevi na moru voda Jazak, akcije u ko zna koliko preduzeća, placevi na moru, rafinerije i čuda razna dobiju za samo 400 mil.???

4. Kao najgore od svega je to što bi naša zemlja dobila za najveće poreske obveznike u državi jednu polukrimogenu rusku grupu. Kažem polu krimogenu zato jer je taj Gazprom nasilno oduzet Gospodinu Hodorkovskom koga su strpali u zatvor u Sibiru.

Znamo svi koliki uticaj će tek imati najveći poreski obveznici. Praktično bismo postali ruski ekonomski protektorat. Jadna je zemlja po kojoj su ruske čizme šetale.

5. Ako hoćete još da se spasite poslušajte evropsku Uniju jer dalje teranje inata Srbije prema Evropi se zna kako će se završiti.

Da su hteli da pomognu Srbiji Rusi bi to odavno učinili...

Nazalost, Gasprom je pukao zbog trenutnih cena nafte i gasa. Cene akcija su im pale za vise od 80%. Bojim se da nista ne bude od ovoga..

Ovaj drugi komentator nije normalan.On rusku drzavu naziva polukrimogenom grupom......,a nekog bivseg ruskog tajkuna koji je u zatvoru zbog utaje poreza od stotinu milijardi dolara naziva vlasnikom Gasproma.da nije to licno Dinkic pisao ovaj ludi komentar.Nama je od strateskog interesa da se energetski vezemo sa Rusijom i to po svaku cenu a sa zapadom cemo saradjivati na drugim poljima ali ne na nasu stetu sto se vidi po sprovodjenju Artisarijevog plana putem Euleksa koji razbija i parca Srbiju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.