Normalizovano snabdevanje gasom posle razgovora sa Putinom

Izvor: Prva.rs, 11.Nov.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Normalizovano snabdevanje gasom posle razgovora sa Putinom

Sve neophodne količine gasa dobijamo od Rusije već nekoliko dana i nismo prinuđeni da koristimo gas iz skladišta Banatski dvor, rekao je Antić novinarima i najavio da će narednih dana sa ruskim partnerima biti potpisan protokol o izmirenju duga za gas.

"Od razgovora premijara Vučića i predsednika Putina (5. novembra) imamo normalizovano snabdevanje Srbije gasom," rekao je Antić.

On je istakao da se radi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pripremi i usaglašavanju protokola o izmirenju naših dugova za gas prema Rusiji i da očekuje da će taj protokol biti potpsian u sledećoj nedelji.

On je precizirao da će Srbija dug Rusima za gas od oko 225 miliona dolara platiti tako što će do kraja ove godine uplatiti 100 miliona dolara, 2015. godine najverovatnije još 100 miliona dolara, a 2016. ostatak duga od oko 25 miliona dolara.

Srbiji su od pre dve nedelje bile smanjene isporuke gasa iz Rusije 28 odsto, a jedan od razloga za to je bio i što Srbija nije regulisala dug od oko 225 miliona dolara prema ruskim partnerima.

Antić je dodao da se vode i intezivni razgovori sa predstavnicima NIS-a oko regulisanja dugova Srbijagasa NIS-u, koji se odnose na isporučne količine domaćeg gasa NIS-a Srbijagasu i na isporučene količine primarne sirovine koju NIS isporučuje Petrohemiji.

"Veliki sam optimista da će se ti pregovori završiti uspešno za Srbiju i da ćemo imati značajno otpisivanje tih dugova," rekao je Antić i najavio da će javnost biti upoznata sa svim podacima i rezultatima tih pregovora, čim budu završeni pregovori sa NIS-om, koji su u toku.

Ministar je rekao i da Petrohemiji odobrena isporuka gasa i da ta kompanija kao i ostala preduzeća iz srpskog hemijskog kompleksa traba da realizuju povoljan ugovor o isporuci gasa sa ruskim partnerima.

Antić je rekao da očekuje da će ta povoljna, takozvana "toling shema" isporuke ruskog gasa za ta preduzeća biti potpisana kada i protokol o regulisanju duga Srbije za gas sa ruskim partnerima.

"Petrohemija i ostala preduzeća iz hemijske industrije Srbije će imati daleko povoljnije cene gasa, što će im omogućiti ekonomsko poslovanje", istakao je Antić.
On je dodao i da je u pregovorima sa NIS-om postignut značajn pomak kada se radi o povoljnijem snabdevanju Petrohemije primarnim benzinom iz NIS-ove Rafinerije u Pančevu, kao i kada je reč o povećanju cene pirolitičkog benzina koji Petrohemija isporučuje NIS-u. To će, dodao je, učiniti da poslovanje Petrohemije bude mnogo bliže ekonomskom poslovanju.

On je, međutim, ocenio da je za stabilizaciju celokupne situacije u Petrohemiji neophodna nova investicija u polupropilensko postrojenje i da nam je zato potreban strateški partner za to preduzeće a, kako je rekao, možemo ga dobiti tek kada regulišemo međusobna potraživanja između Petrohemije i ostalih preduzeća kojima duguje ta fabrika.

Odgovarajući na pitanje da li NIS i dalje ostaje pri stavu da nije zainteresovan da preuzme većinsko vlasništvo u Petrohemiji, Antić je rekao da će NIS značajno uvećati vlasništvo u Petrohemiji i da će NIS u partnerstvu sa državom Srbijom pokušati da pomogne da pronađemo strateškog partnera za Petrohemiju, jer je to u interesu svih, pošto ni Rafinerija Pančevo ne može da radi punim kapacitetom ako Petrohemija ne funkcioniše.

Govoreći o planovima za skladištenje gasa u Mađarskoj za potrebe Srbije u slučaju gasne krize, Antić je rekao da je Srbija odustala od te namaere, zbog čvrstih garancija ruskih partnera da će Srbija zimus imati sigurno snabdevanje gasom.

Nismo pristali na dodatne troškove skladištenja gasa u Mađarskoj, koji bi iznosili oko 25 miliona evra i to je bila zajednička procena i odluka resornog ministarstva i Vlade Srbije da ne treba da pravimo dodatne troškove i da na to trošimo novac poreskih obveznika Srbije, kazao je Antić.

On je napomenuo da Srbija ima tri tačke isporuke ruskog gasa- na ukrajinsko-mađarskoj granici kod Beregova, skladište gasa Banatski dvor i na mađarsko- srpskoj granici, što stvara otvorenu mogućnost ruskim partnerima da nam u slučaju potrebe i gasne krize isporuče gas iz skladišta iz zapadne Evrope.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.