NOVI PROBLEMI NA KRALJEVSKOM DVORU: Pomoćnik princa Čarlsa podneo ostavku posle skandaloznog otkrića

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Sep.2021, 20:37

NOVI PROBLEMI NA KRALJEVSKOM DVORU: Pomoćnik princa Čarlsa podneo ostavku posle skandaloznog otkrića

Najbliži pomoćnik britanskog princa od Velsa podneo je ostavku posle otkrića da je ponudio pomoć u obezbeđivanju pasoša i viteškog statusa za saudijskog biznismena Mareja Mubaraka bin Mahfuza.

Ostavka je usledila pošto su "Sandej tajms" i nedeljnik "Mejl" objavili detalje pisama upućenih Majklu Fosetu, izvršnom direktoru Prinčeve fondacije, gde on izražava spremnost dobrotvorne organizacije da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoj uticaj u korist Saudijca koji se obogatio hotelijerstvom i drugim delatnostima.

Otkriće je koincidiralo sa najavom predsednika SAD DŽozefa Bajdena o skidanju oznake tajnosti sa dokumenata FBIA o terorističkim napadima na SAD 2001. godine, gde se, navodno, otkriva povezanost saudijske vlade sa teroristima odgovornim za udare na NJujork i Vašington. Britanski listovi, s druge strane, sada navode da su još 2011. godine saradnici saudijskog biznismena iz imućne porodice kontaktirali sa ljudima bliskim princu Čarlsu u vezi sa mogućnošću ostvarivanja počasti za Mahfuza na Ostrvu.

"Sandej tajms" precizira da je Mahfuz donirao više od dva miliona dolara kraljevskim dobrotvornim organizacijama koje su pomogle u finansiranju renoviranja rezidencija gde Čarls boravi. Foset je 2017. godine pisao jednom od Mahfuzovih pomoćnika, zahvaljujući biznismenu na "sadašnjoj i nedavnoj velikodušnosti", pošto je donirao gotovinu za pomoć u renoviranju kraljevske vile u Škotskoj.

- Drago mi je što vam u poverenju mogu potvrditi da smo voljni i srećni da podržimo i doprinesemo prijavi za državljanstvo. Mogu da potvrdim i da smo spremni da apliciramo za više počasti njegove ekselencije sa počasnog komandanta Britanskog carstva na viteškog komandanta Britanskog carstva, u skladu sa Odborom za počasti njenog veličanstva - objavestio je, kako se navodi, Foset saudijskog bogataša.

Ova dobrotvorna organizacija je u saopštenju navela da se Foset ponudio da privremeno odstupi kako bi se mogla pokrenuti istraga.

S druge strane, Mahfuz negira bilo kakvu krivicu.

Portparol ovog biznismena rekao je za "Mejl" da "nije imao ličnu ili direktnu komunikaciju da zahteva, utiče ili se dogovara o državljanstvu ili viteštvu sa Fosetom ili bilo kim u vezi sa princom od Velsa ili Prinčevom fondacijom".

Dodao je da je, iako je Mahfuz izrazio interes za podnošenje zahteva za državljanstvo, kasnije odlučio da sa tim ne nastavi.

Ovo otkriće nedeljnik "Mejl" objavljuje pošto je proteklog vikenda tvrdio da su bogatim klijentima nuđene večere sa princom Čarlsom i noćenje u kraljevskoj vili u Škotskoj u zamenu za šestocifreni iznos donatorskih funti.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.