Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2017, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mutić Pelagićev i Kočićev sljedbenik

BANJALUKA - Književna nagrada "Pelagićev runolist" u ponedjeljak veče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci uručena je Miletu Mutiću, književniku iz Prijedora.

On je nagrađen za cjelokupno djelo, a žiri koji je odlučivao o laureatu nagrade s imenom Vase Pelagića radio je u sastavu:  Živko Vujić, Ranko Preradović, članovi, te Miladin Berić, predsjednik.

Berić je pročitao obrazloženje, kazavši da se sav angažman Mileta Mutića, čovjeka >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji je dosad objavio desetak knjiga, što zbirki poezije, što proze i publicistike, uglavnom nalazi na tragu Vase Pelagića i Petra Kočića.

Mutićev književni portret u toku večeri pročitao je Svetozar Ličina, koji je na vrlo zanimljiv način govorio o snazi stvaralaštva ovog književnog pregaoca.

Uz Ličinu, o liku i djelu Mileta Mutića pričali su i Ranko Preradović i Miladin Berić, a laureatu je nagradu uručio Vinko Lolić, predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje".

Nagrada se sastoji od plakete na kojoj se naglašava neophodnost puta Vase Pelagića i Petra Kočića i od umjetničke slike sa likovnog saborovanja "Zmijanje", koje postoji 15 godina i koje uglavnom ostvaruje likovna djela sa motivima Zmijanja.

"Iako je nagrađen za cjelokupno djelo, najbliža knjiga Mileta Mutića koja slijedi trag Vase Pelagića i Petra Kočića jeste 'Neko je oplodio đavolovu mater'. To je knjiga koja na pelagićevsko-kočićevski način govori o našoj stvarnosti. Oslikava posljednjih petnaestak godina prošlog vijeka, uključujući raspad Jugoslavije, početak ratnih sukoba, a tu su i poratne pjesme u prozi koje su prava slika ovog vremena", kazao je Ranko Preradović, književnik i predsjednik Književne zajednice "Vaso Pelagić".

Inače, "Pelagićev runolist" ustanovili su Književna zajednica "Vaso Pelagić" Banjaluka, koja slavi dvije decenije postojanja, i Zavičajno udruženje "Zmijanje", koje je osnovano 1929. godine i koje je podiglo spomenik Petru Kočiću u banjalučkom parku.

Iako osnovano prije Drugog svjetskog rata, ovo društvo je prekinulo s radom poslije najvećeg sukoba prošlog vijeka, a obnovljeno je tek 1992. godine, te tako Zavičajno udruženje "Zmijanje" ove godine takođe slavi jubilej - četvrt vijeka postojanja.

"Autori koje nagrađuju 'Pelagićevim runolistom' treba da budu svojim djelom i opštim angažmanom na tragovima Vase Pelagića i Petra Kočića. Na neki način Vasa Pelagić je Kočićev učitelj i ovaj njegov sljedbenik ga je, bar što se književnog djela tiče, nadrastao", istaknuto je u Banskom dvoru, uz obrazloženje da se književni rad Mileta Mutića u potpunosti poklapa sa kriterijima nagrađivanja "Pelagićevim runolistom".

Ovu nagradu su prije Mutića dobili Duško M. Petrović, posthumno Miloš Milojević, te Zoran Hr. Radisavljević.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.