Linta: Odustati od odlaganja nuklearnog otpada u Dvoru

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2016, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Odustati od odlaganja nuklearnog otpada u Dvoru

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas od hrvatske vlade da odustane od namere da odlaže nuklearni otpad na području opštine Dvor na Uni.

Linta je u otvorenom pismu zameniku predsednika Vlade Hrvatske Tomislavu Karamarku naveo da bi odlaganje otpada bio završni čin proterivanja srpskog naroda sa tog područja i ugrožavanje zdravlja i životne sredine velikog broja građana Republike Srpske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
On je zatražio da vlada predloži saboru da iz Programa prostornog uređenja izbriše Trgovsku goru kod Dvora na Uni kao potencijalno područje na kojoj bi se odlagao radioaktivni otpad iz nuklearke Krško.

Linta je podsetio da je još 1999. godine Trgovska gora stavljena u Program prostornog uređenja Hrvatske kao potencijalno mesto za odlaganje nukleranog otpada i da već 17 godina traje borba građana putem peticija i javnih rasprava da se promeni navedena "nerazumna i suluda" odluka.

On dodaje da se i stručnjaci u BiH protive jer je ugroženo osam opština sa 230.000 građana u slivu reke Une, kao i da bi se smeštajem radioaktivnog otpada u objekat na lokaciji Čerkezovac grubo ugrozili i građani Srpske.

"Iako bi odlaganje nuklearnog otpada trebalo biti državni projekat lišen pogleda kroz nacionalnu prizmu, očigledno je da su sadašnje aktivnosti oko Dvora i Trgovske Gore pojačane zbog činjenice da tamo živi značajan broj srpskog stanovništva", naveo je Linta.

On je naveo da je jasno kao dan da određene političke strukture u Zagrebu imaju za cilj da proteraju preostali deo srpskog naroda sa područja Banije, ali i sa područja Republike Srpske uz sliv reke Une  odlaganjem stotina tona nuklearnog otpada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.