Izvor: Luftika.rs, 17.Dec.2023, 21:05

Kraljica ušla u istoriju po neverovatnoj surovosti – Krvava Meri progonila i spaljivala na lomači

Meri I Tjudor ostala je upamćena kao jedna od najsurovijih žena u istoriji sveta, a njen nadimak „Krvava Meri“ upravo nagoveštava brutalnost koju je ova pripadnica „nežnijeg“ pola iskazivala prema neposlušnim podanicima i optuženim jereticima.
Meri je rođena 1516. godine kao jedino dete iz braka kralja Henrija VIII i Katarine Aragonske.
Iako kraljevske krvi, Meri je imala teško detinjstvo. Bila je zapostavljana, a roditelje je viđala jedino tokom verskih praznika. Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << se sa 11 godina vratila na dvor njen život se okrenuo. Henri je rešio da se razvede od Katarine što je i učinio, piše Stil.
Kada je imala 20 godina situacija se ponovo okrenula. Nova kraljeva žena optužena je za izdaju i ubijena.
Kada je došla na vlast imala je 37 godina i odmah je počela rad na jačanju katolicizma.
Zbog načina na koji je „jačala katolicizam“ ostala je poznata kao Krvava Meri.
Brak Krvave Meri sa militantnim katolikom Filipom samo je učvrstio u želji da se izbori sa protestantima. Tokom jeseni 1555. godine počeli su progoni jeretika.

Mnogi bitni ljudi tog vremena spaljeni su na lomači, na Merinu zapovest. I nepismeni seljaci, ali i sveštenici bili su ubijani ako ne bi prihvatili katoličanstvo. Smatra se da je ubila više od 300 ljudi.
Umrla je usamljena u 42. godini života, pošto se Filip vratio u Španiju, a nasledila ju je sestra Elizabeta. Ona ju je sahranila kako dolikuje i dan njene smrti proglasila je za praznik, piše Stil.
Skandal drma Španiju, kraljica Leticija varala kralja sa članom porodice?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.