Komandant sprečio danske vojnike da zaustave masakr hendikepiranih Srba

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jan.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant sprečio danske vojnike da zaustave masakr hendikepiranih Srba

Danski vojnik Jan Velendorf izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je u zločinu u Dvoru na Uni 1995. godine bilo više od devet žrtava hendikepiranih Srba, ističući da u to vreme i na tom mestu nije bilo nijednog srpskog vojnika.

Velendorf, koji je svedok zločina u Dvoru na Uni, rekao je da je sa 25 metara udaljenosti od škole, gde se zločin desio, video >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ubijanje četiri hendikepirane osobe, kao i da je jedan vojnik pucao u vrat hendikepiranoj osobi, a potom šutnuo njena kolica.

On je naveo da su ostali danski vojnici, koji su ulazili u školu, videli najmanje deset leševa razbacanih u toj zgradi.

Velendorf je napomenuo da su danski vojnici tražili da intervenišu, ali da im je rečeno da čekaju. On smatra da je isključivi krivac za to komandant koji je bio obavešten, a koji im je rekao da čekaju.

"Jako mi je žao što se to desilo. Ja sam i ranije pokušavao o tome da pričam, ali me niko nije slušao", rekao je Velendorf za RTS.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je sa hrvatskim kolegama juče u Kopenhagenu započeo saslušavanje četvorice vojnika i novinara koji je obelodanio detalje zločina u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine.

Likvidacija devet hendikepiranih Srba tokom operacije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine u Dvoru na Uni prvi je krivični predmet u Srbiji u kome Tužilaštvo za ratne zločine počinje primenu tužilačke istrage. To je prvi slučaj u kome srpsko i hrvatsko tužilaštvo zajednički saslušavaju svedoke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.