Kolektivnim venčanjem uplovili u bračne vode

Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolektivnim venčanjem uplovili u bračne vode

Više od 200 parova sklopilo je brak na platou ispred Starog dvora na trinaestoj tradicionalnoj manifestaciji „Svadba za maštanje”

„Brak se uređuje zakonom samo onda kada ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Uredite ga vi sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi”. Ovim rečima obratio se matičar mladencima koji su se potom zakleli da će uz svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bračnog druga za sva vremena biti u dobru i u zlu. Zatim je odjeknulo uglas izgovoreno sudbonosno „da”, čime je zvanično, pred rodbinom, prijateljima, kumovima, gradskim čelnicima i medijima više od 200 parova uplovilo u bračne vode. Onima koji nisu bili ispred Starog dvora, potvrdu ljubavi učesnika kolektivnog venčanja uživo su preneli RTS i Studio B.

Bračnim parovima iz raznih krajeva Srbije i inostranstva na svadbenom veselju pevali su estradni umetnici poput Željka Samardžića, Jelene Broćić, Radeta Markovića... Mladenci su prvi ples odigrali uz muziku Narodnog ansambla. Posle ceremonije sreću u zajedničkom životu poželeo im je Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika, i čestitao na, kako je rekao, hrabroj odluci.

– Stvaranje porodice ozbiljna je stvar, a odlukom da svoju sreću podelite sa nama doprinosite podizanju svesti ljudi o važnosti braka i rastu nataliteta. Svadba ne može da prođe bez poklona, ali o darovima grada neću da pričam. Neću ništa ni da poklanjam, već ću tražiti od vas da zajednički život živite punim plućima i tako date pozitivan primer drugima – rekao je Krkobabić.

Supružnicima se obratio i Tivi Melčev, organizator kolektivnog venčanja, zahvaljujući kome se prvi put na ovaj način, 1999. godine, venčalo 15 parova.

Bračni saputnici su se po završetku ceremonije venčanja u pratnji svatova prošetali do Trga Nikole Pašića i u funtanu simbolično bacili novčiće za sreću i zdravlje u novom životu, a potom su slavlje nastavili u restoranu „Velika Skadarlija” u Skadarliji.

Svadbenu povorku predvodili su tek venčani članovi Vojske Srbije – Aleksandar Tomović u beloj mornaričkoj uniformi i Aleksandra Živković u venčanici i deset metara dugom velu koji je nosilo 12 devojaka.

Neki od parova iskoristili su sunčan dan za razgledanje centra prestonice pa su sugrađani mogli da vide nesvakidašnji prizor – mlade u dugim belim venčanicama kako sa svojim izabranicima šetaju ulicama, pozdravljaju se i fotografišu sa prolaznicima ili pile kafu u baštama lokala.

Neki od parova, tačnije njih 16, već očekuju prinovu, poput Tatjane i Ivana Mijuškovića iz Beograda. Oni su, kaže nevesta, želeli venčanje koje nije klasično, zbog čega su se i prijavili za „Svadbu za maštanje”. Ostatak dana iskoristiće, kažu, da svoju sreću na privatnoj proslavi podele i sa najmilijima.

Venčanje je za mladence bilo besplatno. Neveste su dobile venčanice, poklonjene su im i burme, bidermajeri, torte... Parovima koji u narednih godinu dana dobiju bebu grad će pokloniti kolica.

Od prvog kolektivnog venčanja do sada sudbonosno da izgovorilo je više od hiljadu parova iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Austrije, Švedske, Danske, Venecuele, Kanade...

LJ. Perović

objavljeno: 16.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.