Izvor: 24sata, 15.Okt.2014, 22:39 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Izložba: Okusite viteški hleb i saznajte da li se na srpskom dvoru jelo viljuškom
Da li je mit ili istina da se na srpskom dvoru jelo viljuškom, kako se spremao hleb i kako je izgledala trpeza, posuđe i ognjište, deo je onoga što posetioci mogu saznati na izložbi “Gozba” koja je večeras otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU.
- Izložba je plod napora da se popularizuju sadržaji i teme od značaja za našu kulturnu istoriju koja je uglavnom mistifikovana. Cilj nam je da nastavimo sa istraživanjeima, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ali i da naša otkića budu primenjiva u turzimu, kulturi i gastronomiji - kaže autorka izložbe Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog.
Na izložbi se posetioci mogu upoznati sa ishranom i kulturom obedovanja na tlu srpskih zemalja u srednjem veku
“Gozba“ je multimerdijalni projekat i prva u nizu izlagačkih aktivnosti proisteklih iz multidisciplinardnog naučno-umetničkog projekta “Živeti prošlost - srpska srenjovekovna gastronomija” čiji je nosilac Artis centar iz Beograda.
Izložba "Gozba" otvorena do 30. oktobra
PRIJAVE ZA PRATEĆI PROGRAM
Svi zainteresovani za prateće programe izložbe "Gozba", zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da se prijave na adresu office@artiscenter.com, sa naznakom za koji program se prijava odnosi.
Autorka Tamara Ognjević
PRATEĆI PROGRAM
16. oktobar
18h
Gozba između svetog i profanog, predavanje autorke Tamare Ognjević
17. oktobar
18h
Misterija crepulje - manje poznate činjenice o srednjovekovnom posuđu za kuvanje, predavanje mr Biljana Đorđević
18. oktobar
11h
Tajne srednjovekovnog aksesoara - od pijace do gozbe, matine s umetnicama Valentinom Dimitrovom, Jelenom Damnjanović, Milicom Josimov, Miroslavom Jovanović i Nevenom Arsić (zatvorenog tipa za goste po pozivu i prispelim prijavama)
19. oktobar
12h
Gozba 1 - radionica srednjovekovnog kulinarstva prema rekonstruisanim srednjovekovnim receptima i ručak (zatvorenog tipa, prema prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju)
20. oktobar
18h
Svakodnevni život u slikarstvu epohe cara Dušana 1331-1355, predavanje dr Anđela Gavrilović
21. oktobar
17h
Mala radionica slikanja svile na izabrane srednjovekovne teme, dizajnerka svile Olivera Milunović (maksimum 10 učesnika, zatvorenog tipa prema ranije prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju, a učesnici zadržavaju svoje radove)
22.oktobar
17h
O krvi i vatri - Meso i moć u shvatanju srednjovekovnog čoveka, predavanje
Tamara Ognjević (predavanje i degustacija pršuta i dimljene slanine…)
23. oktobar
18h
Tim projekta “Živeti prošlost – srpska srednjovekovna gastronomija – O gastroheritološkim eksperimentalnim rekonstrukcijama -Kako smo ispekli pogaču iz Rasa i srednjovekovne pite (predavanje uz promociju i degustaciju zdravih hlebova)
24. oktobar
18h
Zlokobne žitarice i druge opasne biljke - istine i zablude o biljnoj hrani u prošlosti, predavanje arheobotaničar Aleksandar Medović
25. oktobar
11h
Sjaj vizantijskog zlata - radionica oslikavanja srednjovekovnih staklenih posuda, dizajnerka stakla Jelena Milošević (maksimum 10 učesnika, zatvorenog tipa prema ranije prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju, učesnici zadržavaju svoje radove)
26. oktobar
12h
Gozba 2 - radionica srednjovekovnog kulinarstva prema rekonstruisanim receptima i ručak (radionica podrazumeva kotizaciju i ograničena je na 10 učesnika)
27. oktobar
18h
Slatki trag prošlosti - Moćni hleb za vitezove i karamel krem za dame - druženje sa Jasminom Kovačić i čarolijama poslastičarnice „Vremeplov“
28. oktobar
17h
Priče iz manastirske kuhinje, dugogodišnji kuvar u manastiru Hilandar Nebojša Stamenović (razgovor sa gostom uz malu demonstraciju pripreme srednjovekovnog napitka od mleka lešnika)
29. oktobar
18h
Bog kao hrana ili o predstavama obedovanja u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti, predavanje Tamara Ognjević