Izložba: Okusite viteški hleb i saznajte da li se na srpskom dvoru jelo viljuškom

Izvor: 24sata, 15.Okt.2014, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba: Okusite viteški hleb i saznajte da li se na srpskom dvoru jelo viljuškom

Da li je mit ili istina da se na srpskom dvoru jelo viljuškom, kako se spremao hleb i kako je izgledala trpeza, posuđe i ognjište, deo je onoga što posetioci mogu saznati na izložbi “Gozba” koja je večeras otvorena u Galeriji nauke i tehnike SANU.

- Izložba je plod napora da se popularizuju sadržaji i teme od značaja za našu kulturnu istoriju koja je uglavnom mistifikovana. Cilj nam je da nastavimo sa istraživanjeima, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ali i da naša otkića budu primenjiva u turzimu, kulturi i gastronomiji - kaže autorka izložbe Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, pisac i gastroheritolog.

Na izložbi se posetioci mogu upoznati sa ishranom i kulturom obedovanja na tlu srpskih zemalja u srednjem veku

“Gozba“ je multimerdijalni projekat i prva u nizu izlagačkih aktivnosti proisteklih iz multidisciplinardnog naučno-umetničkog projekta “Živeti prošlost - srpska srenjovekovna gastronomija” čiji je nosilac Artis centar iz Beograda.

Izložba "Gozba" otvorena do 30. oktobra

PRIJAVE ZA PRATEĆI PROGRAM

Svi zainteresovani za prateće programe izložbe "Gozba", zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da se prijave na adresu office@artiscenter.com, sa naznakom za koji program se prijava odnosi.

Autorka Tamara Ognjević

PRATEĆI PROGRAM

16. oktobar

18h

Gozba između svetog i profanog, predavanje autorke Tamare Ognjević

17. oktobar

18h

Misterija crepulje - manje poznate činjenice o srednjovekovnom posuđu za kuvanje, predavanje mr Biljana Đorđević

18. oktobar

11h

Tajne srednjovekovnog aksesoara - od pijace do gozbe, matine s umetnicama Valentinom Dimitrovom, Jelenom Damnjanović, Milicom Josimov, Miroslavom Jovanović i Nevenom Arsić (zatvorenog tipa za goste po pozivu i prispelim prijavama)

19. oktobar

12h

Gozba 1 - radionica srednjovekovnog kulinarstva prema rekonstruisanim srednjovekovnim receptima i ručak (zatvorenog tipa, prema prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju)

20. oktobar

18h

Svakodnevni život u slikarstvu epohe cara Dušana 1331-1355, predavanje dr Anđela Gavrilović

21. oktobar

17h

Mala radionica slikanja svile na izabrane srednjovekovne teme, dizajnerka svile Olivera Milunović (maksimum 10 učesnika, zatvorenog tipa prema ranije prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju, a učesnici zadržavaju svoje radove)

22.oktobar

17h

O krvi i vatri - Meso i moć u shvatanju srednjovekovnog čoveka, predavanje

Tamara Ognjević (predavanje i degustacija pršuta i dimljene slanine…)

23. oktobar

18h

Tim projekta “Živeti prošlost – srpska srednjovekovna gastronomija – O gastroheritološkim eksperimentalnim rekonstrukcijama -Kako smo ispekli pogaču iz Rasa i srednjovekovne pite (predavanje uz promociju i degustaciju zdravih hlebova)

24. oktobar

18h

Zlokobne žitarice i druge opasne biljke - istine i zablude o biljnoj hrani u prošlosti, predavanje arheobotaničar Aleksandar Medović

25. oktobar

11h

Sjaj vizantijskog zlata - radionica oslikavanja srednjovekovnih staklenih posuda, dizajnerka stakla Jelena Milošević (maksimum 10 učesnika, zatvorenog tipa prema ranije prispelim prijavama, podrazumeva kotizaciju, učesnici zadržavaju svoje radove)

26. oktobar

12h

Gozba 2 - radionica srednjovekovnog kulinarstva prema rekonstruisanim receptima i ručak (radionica podrazumeva kotizaciju i ograničena je na 10 učesnika)

27. oktobar

18h

Slatki trag prošlosti - Moćni hleb za vitezove i karamel krem za dame - druženje sa Jasminom Kovačić i čarolijama poslastičarnice „Vremeplov“

28. oktobar

17h

Priče iz manastirske kuhinje, dugogodišnji kuvar u manastiru Hilandar Nebojša Stamenović (razgovor sa gostom uz malu demonstraciju pripreme srednjovekovnog napitka od mleka lešnika)

29. oktobar

18h

Bog kao hrana ili o predstavama obedovanja u srpskoj srednjovekovnoj umetnosti, predavanje Tamara Ognjević

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.