Izvor: Studio B, 11.Dec.2012, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica zločina nad Srbima u Paulinom Dvoru

Danas se navršava 21 godina od stravičnog ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Paulin Dvor nedaleko od Osijeka, u Hrvatskoj.

Pripadnici 130. brigade Hrvatske vojske su 11. decembra 1991. godine upali noću u kuću Andrije Bukvića u selu Paulin Dvor, u kojoj su bili pritvoreni meštani ne-Hrvati, i iz odmazde zbog smrti jednog saborca, hicima iz automatskih pušaka, pištolja i ručnim bombama ubili 18 civila - 17 Srba i jednog civila mađarske nacionalnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Među ubijenima su bila i četiri bračna para, a najviše ih je stradalo iz porodice Katić, podseća u saopštenju povodom godišnjice zločina Dokumentaciono informativni centar Veritas.

Ubijeni su bili stari od 41 do 85 godina, među njima se nalazilo i osam žena.

Nakon mučnog ubistva nedužnih civila, 17 posmrtnih ostataka je odveženo s mesta zločina i sakriveno, a na mestu zločina ostavljen je skalpirani leš Dare Vujnović.

Leševi su najpre bili zakopani na prostoru vojnog skladišta Lug, kod Čepina, a 1997. godine, u vreme mirne reintegracije Istočne Slavonije u ustavno-pravni poredak Hrvatske, prebačeni su u selo Rizvanuša na području Like, oko 500 kilometara udaljenom od Paulinog Dvora.

Sutradan ujutro zločinci su eksplozivom sravnili kuću Andrije Bukvića, u cilju uništavanja tragova zločina.

Posmrtni ostaci ubijenih srpskih civila ekshumirani su 13. maja 2002. godine, kada su ih otkrili istražioci Haškog tribunala.

Godinu dana nakon ekshumacije, 18. juna 2003., porodice su ih identifikovale i većinu sahranile u Paulinom Dvoru, u zajedničku spomen grobnicu, koju su izgradile i finansirale njihove porodice, na koju su 4. novembra 2010. godine tadašnji predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović položili vence.

Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine pravnosnažno zbog ovog zločina osudio pripadnika 130. bataljona Hrvatske vojske (HV) Nikolu Ivankovića na 15 godina zatvora.

Županijski sud u Osijeku je maja 2012. nepravosnažno osudio drugooptuzenog, bivšeg pripadnika HV Enesa Viteškića na 11 godina zatvora.

Pojedini mediji u Hrvatskoj pisali su prethodnih godina da postoje elementi koji ukazuju na umešanost tadašnjeg rukovodstva hrvatske države u masakr, kao i to da su u prebacivanje leševa, šest godina kasnije, bile umešane obaveštajne službe i vojna policija.

Hrvatsko pravosuđe, iako je prošla 21 godina od zločina, nikoga još nije procesuiralo po komandnoj odgovornosti za taj zločin, kao ni one koji su naredili, organizovali i realizovali premeštanje posmrtnih ostataka žrtava, navodi Veritas.

Do početka građanskog rata u Hrvatskoj, u tom selu živelo je 168 stanovnika, od kojih 147 Srba. Tamošnje stanovništvo bilo je poznato po naglašenoj lojalnosti vlastima u Zagrebu.

U Paulinom Dvoru danas živi samo oko 50 stanovnika.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.