Izvor: B92, 15.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasprom: Štetno kašnjenje

Beograd -- Svaki dan kašnjenja u realizaciji energetskog sporazuma između Rusije i Srbije predstavlja gubitak za obe zemlje, ocenijuju u "Gaspromnjeftu".

Savetnik ruske kompanije Dimitrij Mališev kaže da se svakim danom produžava rok koji je predviđen za završetak modernizacije NIS-a, te da plan o tome da se udvostruče kapaciteti za preradu nafte neće biti ostvaren do 2012. godine. Mališev pomno prati i razvoj političke situacije u Srbiji, od koje i zavisi kada će srpsko-ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazum biti ostvaren.

Malešev se osvrnuo i na polemike koje su vođene u javnosti, o tome zašto je NIS prodat po izuzetno niskoj ceni.

"Gasprom ima spreman novac za kupovinu 51 odsto akcija NIS-a po predviđenoj ceni od 400 miliona evra, a investicije će biti osetno veće od predviđenih 500 miliona evra", najavio je Mališev.

Konačni iznos će se znati posle usaglašavanja programa kupovine i ulaganja sa Vladom Srbije, ali to će sigurno biti znatno više od 500 miliona evra.

U NIS-u očekuju da će u partnerstvu s Gaspromom postati konkurentniji na evropskom tržištu energenata.

"Naravno, očekujemo od države da u to vreme stvori takav ambijent, kako bi dala šansu da se za te dve i po godine stvori nešto što je propušteno u prethodnih trideset", naveo je Srđan Bošnjaković, predsednik Upravnog odbora NIS-a.

Energetska saradnja Srbije i Rusije juče je proširena i na oblast elektroprivrede, potpisivanjem protokola o saradnji EPS-a i ruskog Inter reja.

Zainteresovani za saradnju s EPS-om nadaju se da time nisu zatvorena vrata i za druge potencijalne partnere.

Ministar energetike Aleksandar Popović tvrdi da će se za važne projekte partner birati isključivo putem tendera.

"Loše je to što tenderi za izgradnju TE 'Nikola Tesla' i Kolubare B nisu raspisani, a jasan je stav Ministarstva energetike koji je iskazan i u predlogu koji je upućen Vladi Srbije da se ovi objekti grade sa strateškim partnerom. Na žalost, tada nije postojala dovoljna saglasnost Vlade oko ovog pitanja", rekao je Popović.

Popović je ranije rekao da se privatizacija EPS-a ne planira u dogledno vreme i da se Protokol potpisan sa Rusima ni na koji način ne odnosi na privatizaciju srpske elektroprivrede.

Skladište gasa od zime u funkciji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović najavio je da će uskoro početi punjenje skladišta gasa u Banatskom Dvoru, koje će od zime biti delimično u funkciji.

Popović je rekao da je planirano da se u skladištu u Banatskom Dvoru do 15. oktobra napuni između 150 i 200 miliona kubnih metara gasa, što bi zadovoljilo potrebe za gasom u Srbiji za narednu zimu.

On je izrazio očekivanje da će to skladište dosegnuti puni kapacitet od 800 miliona kubnih metara gasa do 2010 godine.

Ministar je rekao da, iako je uvozna cena gasa u stalnom porastu, novi tarifni sistem za obračunavanje cene gasa u Srbiji nije primenjen, jer je procenjeno da bi to dodatno opteretilo domaćinstva.

Popović je najavio da će sledeće nedelje u Bukureštu biti potpisan ugovor o formiranju zajedničke kompanije koja bi trebalo da radi na primeni projekta Panevropskog naftovoda.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je neophodno formirati Fond za energetsku efikasnost, koji bi omogućio bolje pozicioniranje na tržištu u sektoru obnovljivih izvora energetike.

Ministar je ukazao da se taj fond ne bi finasirao iz budžeta već iz sopstvenih sredstava, dodavši da bi, prema procenama stručnjaka, Srbija mogla da proizvodi više od polovine ukupno proizvedene električne energije iz tih obnovljivih izvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gaspromnjeft:Što pre ratifikovati energetski sporazum

Izvor: TV Avala, 15.Apr.2008

Šef Gaspromnjefta za Srbiju Dmitri Mališev izjavio je danas da svaki dan odlaganja ratifikacije energetskog sporazuma između Rusije i Srbije predstavlja gubitak za obe zemlje.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.