Eparhiji smeta ozvučenje Balaševića

Izvor: B92, 05.Maj.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eparhiji smeta ozvučenje Balaševića

Novi Sad -- Eparhija bačka usprotivila se zbog postavljanja metalne konstrukcije za ozvučenje i video-prenos koncerta Đorđa Balaševića u centru Novog Sada.

Metalne konstrukcije postavljene su pored ulaza i ograde Vladičanskog dvora i samo nekoliko metara od Saborne crkve koja proslavlja svoju slavu, ali bez njene saglasnosti, tvrde u toj eparjihi.

Iz Kancelarije episkopa bačkog Irineja na dan održavanja Balaševićevog koncerta u centru Novog Sada saopštavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su gradski oci odlučili da svoju nameru o postavljanju konstrukcije za ozvučenje koncerta na tom mestu ostvare "bez znanja, obaveštenja i saglasnosti Eparhije bačke".

Kako se ocenjuje u saopštenju, taj postupak je nezakonit i predstavlja "grubo kršenje bogoslužbenog prostora i vremena", koji su, kako kažu, zaštićeni odgovarajućim odredbama Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

U saopštenju se podseća da se Vladičanski dvor (sedište episkopa) zajedno sa Sabornom crkvom Svetog Georgija, nalaze u starom jezgru Novog Sada i pod najvišim stepenom zaštite, uz tvrdnju da je na tom prostoru "strogo zabranjeno postavljanje pokretnih reklama i privremenih objekata".

Eparhija, takođe, smatra da je neprikladno da se organizuje koncert u gradu iako se još nije navršilo 40 dana od tragedije u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

Balaševićev koncert, pod sloganom "Panonska mornarica NS u Matičnoj luci", održava se večeras na Trgu slobode ispred Gradske kuće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eparhija bačka protestuje zbog Balaševićevog koncerta

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2012

Eparhija bačka usprotivila se danas zbog postavljanja metalne konstrukcije za ozvučenje i video-prenos koncerta Ðorđa Balaševića pred ulazom i ogradom Vladičanskog dvora i nedaleko od Saborne crkve koja proslavlja svoju slavu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.