„Dvor” jači od RRA

Izvor: Politika, 18.Feb.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Dvor” jači od RRA

Radiodifuzna agencija traži zakonske izmene da bi bez suda izricala novčane kazne i zabranjivala emisije

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) doneo je juče, na vanrednoj sednici, odluku da se protiv televizije Pink pokrene prekršajni postupak zbog vulgarnog i agresivnog ponašanja učesnika rijaliti šou programa „Dvor”. Osim predstavnika „ružičaste televizije” ovoj sednici prisustvovali su i predstavnici televizije „Hepi. Naime, tokom ove nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gledaoci su u emisijama „Dvor” i „Parovi” mogli da čuju najvulgarnije verbalne i vide fizičke obračune učesnika, ali i da gledaju primitivno ponašanje.

Okidač za pokretanje RRA bio je incident koji se desio 14. februara, kada je muzičar Ivan Fece Firči staklenom flašom pogodio u glavu pevača Miloša Bojanića posle čega je ovaj završio u Urgentnom centru.

Srboljub Bogdanović, portparol RRA, upoznao je novinare sa odlukama Saveta donetim povodom tih događaja. Pre svega emiterima ove dve televizije naloženo je da iz programa izbace sve ono što krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju.

– Savet RRA zabranio je emiterima svako dalje emitovanje programa koji svojim sadržajem teško ugrožava fizički i mentalni razvoj maloletnika i narušava dostojanstvo ličnosti – izneo je Bogdanović zaključke s vanredne sednice.

Predstavnici pomenutih televizijskih kuća upozoreni su da ne smeju emitovati program koji opravdava ili podstiče nasilje, a da u repriznim terminima emitovanja ovakvih emisija treba da zvučnim signalom sakriju celu rečenicu u kojoj je izgovorena psovka ili uvreda. Od juče, osim oznake da program nije za mlađe od 18 godina, na svakih pet minuta mora ići i upozorenje „da program koji sledi može ugroziti decu i omladinu”. Od nadležnih je zatraženo i da ukinu mogućnost konzumiranja alkoholnih pića i cigareta učesnicima rijaliti programa, jer je to u suprotnosti s Kodeksom ponašanja emitera.

Milomir Marić, predstavnik televizije Hepi, rekao je da je cilj emisije „Parovi” promocija kulturnog ponašanja i lepog oblačenja, a nikako prostakluk.

– Nemili događaji su se jednostavno oteli kontroli. Mi smo se od početka odlučili za lepo ponašanje čak i po cenu gledanosti – naglasio je Marić.

Tatjana Vojtehovski, predstavnica za javnost TV Pink, kazala je da njihova namera nije bila kršenje zakona i obećala da će se televizija Pink truditi da uskladi poslovni interes s pravilima emitovanja televizijskog programa.

Podsećanja radi, pred Savetom RRA televizija Pink pojavljivala se više puta. Tako je još 2009. godine pokrenuta prekršajna prijava zbog emisije „Trenutak istine”, ali sud još nije rekao svoje. Zbog spore procedure Savet će od Ministarstva kulture zatražiti da Narodna skupština u što kraćem roku uputi predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji po hitnom postupku. Tako bi Savet RRA dobio mogućnost da izriče direktne finansijske sankcije za prekršaje zakona koji su u njegovoj nadležnosti, kao i ovlašćenje da izreknu privremenu ili trajnu zabranu emitovanja pojedinih emisija. Prošle godine protiv Pinka pokrenuta je i prekršajna prijava zbog sadržaja emitovanog u okviru rijaliti emisije „Farma”. Isti postupak pokrenut je i protiv televizije Košava zbog emisije „Luda kuća”.

V. Dugalić

objavljeno: 19.02.2011
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.