Dovoljno gasa i u slučaju krize

Izvor: RTS, 15.Okt.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dovoljno gasa i u slučaju krize

Obezbedićemo dovoljne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu, a u slučaju gasne krize, potrošači u Srbiji biće 60 dana snabevani gasom iz skladišta, rekao direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je to preduzeće obezbedilo dovoljne količine gasa za predstojeću grejnu sezonu i da će "u slučaju da dođe do gasne krize, potrošači u Srbiji biti 60 dana snabevani gasom iz skladišta gasa".

Kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbijagas" je kupila 30 odsto beogradskog predzeća "Informatka", izjavio je Dušan Bajatović, naglasivši da je to investicija koja će se "Srbijagasu" isplatiti u narednih 20 godina.

Bajatović je objasnio da je kupovina obavljena zato što je u "Srbijagasu" sistem upravljanja zastareo, ali i zato što su za izgradnju gasovoda "Južni tok", koji će biti građen na osnovu novih tehnologija, kompaniji potrebni informatički stručnjaci.

Bajatović je rekao da je u završnoj fazi i preuzimanje većinskog vlasništva preduzeća "Gaspromet" sa Pala.

Govoreći o preduzećima koje je "Srbijagas" već preuzeo, Bajatović je naveo da se u pančevačkoj "Azotari" dnevno proizvede oko 900 do 1.000 tona različitih proizvoda.

"Metalurško-sirćetni kombinat iz Kikinde bi trebalo da počne da radi sledeće nedelje, a četvorogodišnji program za Srpsku fabriku stakla iz Paraćina biće završen u narednih 15 dana, što će omogućiti toj fabrici da bude tržišno orjentisana", zaključio je Bajatović.

"Iz Banatskog Dvora biće obezbeđeno 300 miliona metara kubnih gasa, a iz skladišta u Mađarskoj još 200 miliona metara kubnih, što će omogućiti isporuku od minimalno 8 miliona kubika gasa dnevno za domaćinstva, daljinske sisteme grejanja i za najvažnije industrijske potrošače", rekao je Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" je dodao da će danas biti parafiran ugovor o skladištenju 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, a da će taj ugovor čija je vrednost 72 milona evra, biti potpisan do kraja nedelje.

"Prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Mađarskoj dobili smo garancije Mađarske da neće biti nikakvih problema za isporuku rezervnih količina gasa našoj zemlji", dodao je direktor "Srbijagasa".

Bajatović je rekao da je juče parafiran i ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Banatski Dvor, i da će on najverovatnije biti potpisan 20. oktobra prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji.

"Razmatra se i mogućnost smanjenja cena gasa za domaćinstva", rekao je Bajatović i dodao da je "Srbijagas" direktno zainteresovan za niže cene i veću isporuku gasa, a da taj dogovor mora da bude postignut između Vlade Srbije, "Srbijagasa" i Agencije za energetiku Republike Srbije.

Bajatović je istakao da će toplane u Srbiji, posle potpisivanja ugovora sa posebnim, kvalifikovanim kupcima sa "Srbijagasom", dobijati gas jeftinije za oko 4 dinara po metru kubnom.

"Srbijagas" će, kako navodi, uzeti kredit za pokrivanje gubitaka u iznosu od 120 miliona evra, koji su nastali posle prošlogodišnje grejne sezone zbog niskih cena gasa.

"U toku su i pregovori sa "Gaspromom" o isporuci neophodnih količina gasa Srbiji za sledeću godinu, a ugovor o isporuci tog gasa biće potpisan u novembru", istakao je Bajatović.

"'Srbijagas" treba da preuzme koncesiju za izgradnju gasovoda kroz Republiku Srpsku koji će ići do Banja Luke, i čiji će kapacitet biti 1,2 milijarde metara kubnih gasa godišnje", rekao je Bajatović i dodao da bi jedan krak tog gasovoda trebalo da vodi do Sarajeva.

Direktor "Srbijagasa" je ukazao da se razmatra mogućnost izgradnje još jednog skladišta gasa u Srbiji kapaciteta do jedne milijarde metara kubnih gasa.

U Ministarstvu energetike ocenjuju da su obezbeđene dovoljne zalihe i uglja i mazuta. Beogradske toplane imaju 50 hiljada tona a ostale toplane u rezervi do 100 miliona tona mazuta.

"Energenti za ovu grejnu sezonu su potpuno spremni", kaže Dušan Mrakić, pomoćnik ministra energetike i apeluje da lokalna samouprava i javna preduzeća u okviru lokalnih samouprava ispoštuju dogovore sa "Srbijagasom" i "Naftnom industrijom Srbije".

Ministarstvo energetike formiralo je i radnu grupu, koja prati energetsku situaciju u zemlji tokom zime, saopštivši da će reagovati u slučaju problema i kažu da već preduzimaju aktivnosti kako bi borska toplana što pre dobila ugalj i počelo grejanje i u tom gradu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parafiran ugovor o Banatskom Dvoru

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2009, 22:00

Srbijagas i Gasprom parafirali su u Beču ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Banatski Dvor za modernizaciju tog podzemnog skladišta gasa. Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, rekao je  da će potpisnici tog ugovora, osim Srbijagasa, biti i Gasprom- eksport i Gasprom Germanija.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.