Beogradske osnovne škole protiv nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradske osnovne škole protiv nasilja

BEOGRAD - Memorandum 19 beogradskih škola koje su pristupile programu "Škola bez nasilja" u realizaciji Unicefa, potpisan je danas u svečanoj sali Starog dvora čime su one postale deo porodice 137 osnovnih škola iz 54 grada u Srbiji.

Zahvaljujući podršci Gradske uprave grada Beograda od 4,5 miliona dinara i Sekretarijata za obrazovanje, škole su se uključile u ovaj program, rekla je pomoćnik gradonačelnika Radmila Hrustanović.

Ona je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ne postoji važnije pitanje od pitanja dece, i zato je normalno i prirodno da se grad priključio ovoj akciji.

"Ne treba osuđivati decu za nasilje, jer su to ona videla od starijih, tako da će grad i ubuduće pomagati slične akcije", objasnila je Hrustanović.

Direktorka Unicefa u Srbiji Judita Rajnherberg je tom prilikom istakla da sve one koji potpisuju memorandum udružuje zajednička briga i cilj, kao i da svi treba zajedno da radimo na promenama.

"Cilj je da se promene stavovi koji podržavaju nasilje, kao i da se izgrađuje zaštitna mreža koju će činiti direktori škola, nastavnici, roditelji, učenici, ali pored njih i lokalna samouprava, udruženja građana, centri za socijalni rad, kao i policija", istakla je Rajnherberg.

Po ugledu na različite programe koji su imali za cilj sprečavanje nasilja, a koji su bili primenjeni u mnogim evropskim zemljama, Unicef je 2005. godine zajedno sa mnogobrojnim partnerima u Srbiji započeo realizaciju programa "Škola bez nasilja".

Glavni cilj tog programa koji je namenjen učenicima, nastavnicima, roditeljima i celokupnoj zajednici, jeste da se smanji i spreči nasilje među školskom decom u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.