Beko izbegao susret sa Đilasom

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beko izbegao susret sa Đilasom

Vlasnik „Luke Beograd” ljut na gradonačelnika Beograda što je pre njega razgovarao sa bivšim malim akcionarima, koji tvrde da je na računu firme, u trenutku prodaje, bilo čak 42 miliona evra

Biznismen Milan Beko juče nije došao na zakazani sastanak u Skupštinu grada. Dok su novinari ispred Starog dvora sat vremena posle podneva iščekivali predstavnike menadžmenta „Luke Beograd”, gradonačelniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je stiglo pismo u kome ga revoltirano obaveštavaju da neće doći, tražeći odlaganje susreta, jer je tog jutra ugostio bivše male akcionare ovog preduzeća, sa kojima vode sudski spor.

– Očekivali smo da će naš sastanak biti konstruktivan i da će konačno doprineti rešavanju problema koji karakterišu odnose grada Beograda i „Luke Beograd” poslednjih nekoliko godina. Želeli smo da vam predstavimo model javno-privatnog partnerstva koji bi naše stavove približio i pomirio. Na žalost, ovim ste nas doveli u neravnopravan položaj koji je daleko od partnerstva. Primili smo to kao novu demonstraciju „političke volje”, kako je to u našem slučaju već nazvao jedan aktuelni ministar srpske vlade, a koja je iznad zakona, zbog čega već dugo trpimo. Naša želja da se održi konstruktivan sastanak sa vama i dalje ostaje aktuelna. Predlažemo da do toga dođe u trenutku kada dobre nemare u pogledu ostvarenja takve saradnje ostanu nesumnjive– navodi se u dopisu „Luke Beograd”, upućenom gradonačelniku, koji je iz Đilasovog kabineta prosleđeno medijima. Međutim, gradonačelnik smatra da primedba menadžmenta „Luke Beograd” nije na mestu, jer on obavlja javnu funkciju isključivo štiteći interese Beograđana.

– U tom smislu ne mogu da prihvatim da mi bilo ko sugeriše sa kim treba, a sa kim ne treba da se viđam. Otvoren sam za sve razgovore koji mogu da doprinesu da se reše problemi, a to važi i za „Luku Beograd”. Svima smo na raspolaganju ukoliko je to u interesu grada – uzvratio je Đilas.

Koji sat ranije, pri obilasku Poljoprivredne korporacije Beograd, znajući ili ne da Beko neće doći na sastanak (koji je sam predložio protekle nedelje), gradonačelnik je rekao da su predstavnici grada otvoreni za sve predloge vlasnika i menadžmenta „Luke Beograd” o sudbini tog preduzeća.

Što se kupovine „Luke” tiče, grad Beograd je ponudio cenu oko 40 miliona evra i sada je, kako je istakao, već jasno da nije postignut dogovor oko te cene. Cena od oko 74 miliona evra, koju je tražio biznismen Milan Beko, prema Đilasovoj oceni, možda je realna vrednost luke u ovom trenutku, ali grad ne može da plati taj iznos.

„Mi toliko ne možemo da platimo. Nismo banka da možemo da plaćamo nekom kamate”, objasnio je Đilas. Naglasio je da se nastavlja sudski postupak i da je grad otvoren za sve predloge. „Treba znati, kada se završi taj sudski postupak, verujem da našom pobedom moramo da se dogovorimo sa vlasnikom „Luke”, da bi razvili taj deo grada”, rekao je Đilas i dodao: „Na kraju postupka nas uvek čeka da sednemo za zajednički sto i pokušamo da se dogovorimo”.

Kada će gradonačelnik zakazati novi susret nije poznato. Ali to se sigurno neće dogoditi ovih dana, budući da, kako se može čuti, odlazi na godišnji odmor. U „Luci Beograd” juče nisu hteli za medije ništa da govore o otkazivanju sastanka, sa obrazloženjem da se u toj firmi održava sastanak vlasnika, uprave i  njihovih akcionara. Tih 800 akcionara, kako nam je rečeno, negoduju zbog toga što je gradonačelnik primio bivše akcionare.

Predstavnici Kluba malih akcionara „Luke Beograd”, koji su svojevremeno prodali akcije, predali su juče ujutro gradonačelniku završni račun ove firme u trenutku prodaje „Luke” firmi „Vorldfin”, Milana Beka, 2005. godine. Vojislav Obradović, član ovog udruženja bivših akcionara, kaže da je na računu u trenutku kupovine „Luke” bilo preko 42 miliona evra.

– Zatečena novčana sredstva nigde nisu figurirala kod procene kapitala iako su ona morala da budu sastavni deo prodaje. „Vorldfin”, čiji je osnivački kapital 31.000 evra, kupio je „Luku” za 40 miliona, a na računu zatekao preko 42 miliona evra – tvrdi Obradović.

 Obradović kaže da je sa gradonačelnikom dogovoreno da mu se što pre dostavi i ostala dokumentacija. On im je, kako Obradović kaže, obećao da će ove informacije, koje je dobio od njih, proveriti u tužilaštvu i bankama. Tom susretu prisustvovali su i Strahinja Sekulić, gradski pravobranilac, i Dejan Vasović, gradski arhitekta.

M. Avakumović

objavljeno: 08.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.