Banjalučki sopran uz pratnju klavira izvodi poznate kompozicije u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki sopran uz pratnju klavira izvodi poznate kompozicije u Nišu

Solo pesme stranih i domaćih kompozitora izvešće sopran Albina Smajlović iz Banjaluke i pijanistkinja Dunja Marković iz Doboja. Koncert će biti održan u sredu 12. oktobra od 20 sati u prostoru niškog Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj ulici. 

Na repertoaru su, kako najavljuju, Čajkovsi, Gotovac, Geršvin, Pučini, Verdi, a ulaz je besplatan.

Albina Smajlović studirala je na Akademiji umetnosti Banjaluka na Odeku za solo pevanje, u klasi profesorke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Snežane Savičić Sekulić. U junu 2013. održala je diplomski koncert u Banskom dvoru.

Još kao učenik srednje škole učestvovala je u studentskoj produkciji Pučinijeve „Sestre Anđelike“ pri Operskom studiju Akademije umjetnosti u Banjaluci, kojom je dirigovao profesor Stanko Šepić - navode iz Fakulteta umetnosti.

U septembru 2011. godine izabrana je, zajedno s 12 pevača iz celog sveta, da učestvuje na majstorskom kursu pod vođstvom renomiranog operskog pevača i pedagoga, baritona Toma Krausa, na Muzičkoj akademiji u Francuskoj. Iste godine u decembru igrala je ulogu sluškinje u operi „Safikada“ izvedenoj na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Banjaluci. Učestvovala je na 63. takmičenju operskih pevača „Gian Battista Viotti“ (Verčeli) u Italiji.

Dunja Marković završila je Osnovnu muzičku školu u Doboju u klasi profesorke Grozdane Stojanović. Tokom osnovnog obrazovanja osvojila je značajne nagrade na republičkim takmičenjima - dve prve za nastup u kamernom duu i drugu u kategoriji solo klavir. Srednju muzičku školu završila je u Banjaluci u klasi profesorke Branke Kuzmanović.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima i ostvarila značajne rezultate na republičkim takmičenjima - 2004. godine osvojila je specijalnu nagradu – klavirski duo, 2005. godine prvu nagradu – solo klavir, 2006. godine prvu nagradu – vokalno-instrumentalni duo, 2007. godine prvu nagradu – solo klavir - ističu organizatori.

Godine 2007. upisuje Muzičku akademiju u Banjaluci u klasi profesora Vladimira Cvijića, u čijoj klasi je i diplomira 2011. godine. Trenutno je student master studija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.