„Banatski Dvor skuplja gas za zimu

Izvor: Politika, 21.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Banatski Dvor" skuplja gas za zimu

Jedino podzemno skladište gasa u Srbiji ponovo je, posle 25 godina pauze, počelo da se puni

Domaćinstva u Srbiji koja za grejanje koriste gas konačno mogu da odahnu. Jedino podzemno skladište gasa u Srbiji u Banatskom Dvoru ponovo je, posle 25 godina pauze, počelo da se puni. To praktično znači da ako tokom grejne sezone ne bude stizalo dovoljno gasa iz Rusije manjak može da se nadoknadi uskladištenim energentom u ovom skladištu.

– Punjenje prvog našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podzemnog skladišta gasa započelo je upravo ovih dana. Dnevno se utiskuje oko 750.000 kubika. Očekuje se da od narednog meseca te količine budu još veće, oko milion kubika dnevno – potvrdio je za „Politiku” Saša Ilić, v. d. generalnog direktora „Srbijagasa”.

Do početka grejne sezone u ovaj prirodni rezervoar, odnosno ispražnjeno nalazište gasa, biće uskladišteno oko 130 miliona kubika ovog energenta. Deo će moći da se koristi već naredne grejne sezone, a ostatak je „jastučni gas”.

– Poslednju reč koja je to količina daće geolozi, ali očekujemo da ćemo utisnuti dovoljno gasa da nam tokom sledeće zime na raspolaganju bude 25 do 30 miliona kubika. To je količina koju smo ove zime obezbedili kroz dodatnu nabavku – objašnjava prvi čovek „Srbijagasa”.

Upitan za koliko će ove količine „domaćeg” gasa uštedeti novca „Srbijagasu”, ali i građanima zbog rasta cene energenata,

Ilić kaže da će skladište u Banatskom Dvoru omogućiti uštede.

– Tokom prošle godine gas se mogao kupiti po ceni od 220 dolara za 1.000 kubnih metara. Krajem 2007. dostigla je oko 280 dolara, a početkom ove čak 340 dolara za 1.000 kubika. Kupovinom u letnjem, a potrošnjom u zimskom period, na 30 miliona kubika gasa moglo se uštedeti 2,5 do tri miliona dolara – ističe Ilić.

„Banatski Dvor” će omogućiti stabilno snabdevanje i izbegavanje plaćanja penala za zakupljeni a neiskorišćeni transportni kapacitet u letnjem periodu. Ipak, za konačan završetak skladišta biće potrebno najmanje još dve godine.

Ilić podseća da je osnivanje zajedničke srpsko-ruske firme koja bi se bavila gradnjom „Banatskog Dvora” deo međudržavnog sporazuma potpisanog u Moskvi.

– Tačno je da je potrebno uložiti još dosta novca u „Banatski Dvor”. Jedan deo neophodne sume je predvidiv i on se odnosi na neophodnu kupovinu kompresora i ostalih instalacija, što košta oko 25 miliona dolara. Drugi deo je vezan za „jastučni gas”. „Srbijagas” je punjenje skladišta započeo uz veliku pomoć vlade, ali preduzeće ne može samo da finansira završetak ovog posla, a tek smo na četvrtini, ili petini planiranog kapaciteta – pojašnjava Ilić.

Dogovorom između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva finansija, NIS-a i „Srbijagasa” zatvorena je kompletna „finansijska konstrukcija”. Polovina utisnutog gasa biće iz domaćih izvorišta. Ostatak će stići iz uvoza. Domaći gas će biti plaćen tako što će NIS biti oslobođen dela poreza po osnovu dobiti iz prethodnih godina. „Srbijagas” će kupiti ostatak gasa iz uvoza i takođe biti oslobođen obaveze davanja u državnu kasu po osnovu dobiti. Ukoliko to ne bude dovoljno, obezbeđene su i kreditne linije.

Jasna Petrović

[objavljeno: 22/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.