Izvor: B92, 11.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatski Dvor jeftiniji od štete

Novi Sad -- Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je za potpuni završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru potrebno obezbediti oko 22 miliona evra.

Bajatović je rekao da bi posle toga u tom skladištu moglo da se proizvodi pet miliona kubika gasa dnevno, što bi bilo dovoljno za potrebe Srbije u vanrednim situacijama. Prema Bajatovićevim rečima, tokom prethodnih decenija postojao je "kontinuitet lošeg odnosa" prema tom skladištu i ništa nije preduzeto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ono ozbiljno iskoristi.

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru pušteno je u rad oktobra 2006. i od tada je ukupno uskladišteno oko 130 miliona kubika gasa, od kojih je oko 100 miliona tzv. "jastučni gas".

Ukrajina jedini krivac

"Srbijagas" će u saradnji sa republičkom Vladom odlučiti da li će tužiti Ukrajinu zbog prestanka isporuke gasa, izjavio je direktor te kompanije Dušan Bajatović.

On je za Večernje novosti rekao da je, tehnički, Ukrajina jedini krivac što je Srbija ostala bez gasa, jer je ta zemlja isključila kompresorsku stanicu Beregovo. "Sve smo obaveze izmirili, nema duga za tranzit Ukrajini i Mađarskoj, ni za gas Gaspromu", objasnio je Bajatović.

Dnevno može da se uskladišti do milion kubika, ali je za potrošnju moguće proizvesti svega oko 500.000 kubika gasa, zbog toga što nije završena linija za proizvodnju koja bi proizvodila pet miliona kubika dnevno, koliko je Srbiji potrebno.

Dva tendera za nabavku te linije su propala, ali sada, prema rečima Dušana Bajatovića, više nema vremena za gubljenje i do leta se Banatski Dvor mora osposobiti.

Posao se može završiti za devedeset dana i potrebno je oko 22 miliona evra, što je daleko manje od štete koju je Srbija pretrpela narednih dana kada gasa nije bilo.

"Da bi Banatski Dvor u potpunosti funkcionisao treba završiti cevovod za visoke pritiske koji bi skladište spojio sa gasovodom, potrebno je nabaviti kompresor koji košta oko pet miliona evra i čija nabavka traje oko godinu dana, ali ćemo mi ubrzati taj proces, rekao je Dušan Bajatović.

"Potrebna je i proizvodna linija koja košta oko pet miliona evra i potrebno je da se urade podvodni prelazi", dodao je on.

Prema Bajatovićevim rečima, prethodna Vlada Srbije nije se složila sa time da se u skladište ulažu značajnija sredstva, jer "nije bilo para".

I ranije, u vreme sankcija, nisu se poštovala pravila igre koja važe u ekspoataciji gasnih ležišta, kaže Bajatović.

"Ono što je najvažnije, nakon 2006. godine svako ko je u ovoj zemlji bio odgovoran za energetsko pitanje morao je to da reši. Tu mislim na prethodnu vladu, ne na ovu", rekao je Bajatović.

"Mi smo pre dve godine platili visoku cenu, a tada nam je isključeno svega 25 odsto postrojenja. Ovo sada je bilo havarijsko isključenje, u kome je Srbija ostala bez gasa", naveo je Bajatović.

"Leže" na gasu, a bez grejanja

Skladište gasa nalazi se na teritoriji opštine Žitište, svega nekoliko kilometara udaljeno od mesta Banatski Dvor i desetak kilometara od samog Žitišta.

Paradoksalno ili ne, ali i stanovnici ovih mesta, koja praktično leže na gasu, bili su prethodnih dana bez gasa i grejanja i prinuđeni da se snalaze.

Jelena Stojanović iz Žitišta kaže da je strahovala da zbog niskih temperatura ne dođe do havarije na njenom sistemu za grejanje.

"Meni je lično krivo, jer sam ja sama finansirala grejanje. U ono vreme trebalo mi je desetak hiljada maraka da uvedem centralno grejanje, pošto je ovo privatna kuća koja ima gasni kotao, koji pokreće ceo sistem", kazala je Jelena Stojanović.

Gasifikacija u opštini izvršena je krajem osamdesetih i tada je meštanima obećano da će dobiti jeftino i ekološko grejanje i da se nikada neće dogoditi da ostanu bez gasa.

Prema rečima Predraga Lučića iz Banatskog Dvora, tokom proteklih godina događalo se upravo suprotno, a ni kvalitet gasa koji dobijaju nije zadovoljavajući.

"Činjenica je da sistemi centralnog grejanja na gas ne mogu da se pokrenu, a plamen u gasnim pećima je slab i vidi se da je kalorijska vrednost slaba. Ali, to nije prvi put, mi u Banatskom Dvoru plaćamo najskuplji i najlošiji gas", kaže Lučić.

Stanovnici Žitišta, kao i veliki broj stanovnika Srbije koji direktno ili indirektno zavise od gasa, nadaju se da će gasna kriza kratko potrajati.

U Žitištu su, međutim, ogorčeni i zbog toga što je cena kubika gasa u njihovoj opštini 39 dinara, za razliku od većine mesta u Srbiji u kojima kubik gasa košta 34 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.