Amfilohije umesto Atanasija

Izvor: S media, 21.Maj.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije umesto Atanasija

Sinod SPC, na zasedanju u četvrtak u Patrijaršijskom dvoru, umirovljenog episkopa Atanasija, na njegov lični zahtev, razrešio je dužnosti administratora Eparhije raško-prizrenske. Na njegovo mesto postavio je mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Odlukom vladika, Atanasije je, podsetimo, posle odluke Sinoda da privremeno razreši vladiku Artemija, 13. februara postavljen za administratora Eparhije raško-prizrenske. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Po prvobitnoj sinodskoj odluci, on je na toj funkciji trebalo da ostane samo do prolećnog Sabora, pa je crkvenoj skupštini 4. maja i ponudio ostavku na tu dužnost. Sabor SPC taj zahtev je odbacio, ostavljajući ga i dalje da upravlja Eparhijom. Umirovljeni episkop je, međutim, pre pet dana, posle liturgije koju je služio u manastiru Sokolica, vernicima ipak poručio da će se “uskoro iz zdravstvenih razloga” povući sa pozicije čuvara trona Raško-prizrenske eparhije.

Novi administrator, mitropolit Amfilohije, u Gračanicu će, kako saznajemo, krenuti po završetku sednice Sinoda, a sva je prilika da bi već u nedelju, na Duhove, mogao da služi prvu liturgiju u toj srpskoj svetinji. Funkciju upravitelja eparhije on će obavljati do postavljenja novog episkopa, kojeg će, kako je bilo najave, Sabor SPC najverovatnije birati na redovnom jesenjem zasedanju.

Sednici Sinoda, inače prvoj posle prolećnog zasedanja Sabora SPC, kako “Novosti” saznaju prisustvovao je i episkop Artemije. Sinod je trebalo da odluči u kom će manastiru boraviti posle odluke o trajnom razrešenju dužnosti arhijereja Raško-

-prizrenske eparhije. Saznanja “Novosti” da je već pala odluka da Artemije ide u manastir Šišatovac u Sremskoj eparhiji nisu potvrđena. Međutim, sigurno je da će vladika ubuduće boraviti u nekom od manastira Sremske eparhije budući da mu je gostoprimstvo ponudio vladika sremski Vasilije koji je u četvrtak prisustvovao sednici Sinoda.

PODRŠKA

Ukoliko dobije kanonski prijem episkopa eparhije u koju dolazi, vladika Artemije može da sa sobom povede nekog od bratije sa KiM. Od polovine februara, jedan broj monaha i monahinja napustio je manastire na KiM, a mogu se čuti najave da skoro dve trećine monaštva Eparhije raško-prizrenske planira da se nastani u blizini svog duhovnog oca - episkopa Artemija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.