Izvor: RTS, 16.Apr.2021, 16:47

Župljani složni u odbrani Rađevice – strahuju kakve će biti posledice otvaranja kamenoloma

Meštani Gornje župe, koji se protive nameri investitora da se na brdu Rađevica podno Koznika otvori kamenolom, organizovali su i drugi protest. Za razliku od prethodnog okupljanja, ovo je održano u centru Aleksandrovca.
Zahtevi okupljenih sažeti su u osam tačaka. Od lokalne samouprave i nadležnih ministarstava traži se da spreče eksploataciju dijabaza, da se potez Rađevice vrati u prvobitno stanje, spreči zagađivanje Rasine, narušavanje kulturnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobara i turističkih potencijala.

Meštani Pleša, Grčaka i Boturića strahuju da će otvaranje kamenoloma imati posledice po njihovo zdravlje i egzistenciju.
"Neće više u Gornjoj župi biti malina, neće biti jagoda, neće biti ribolova i šetnji. Neće biti nadaleko cenjenih pečurki, sremuša. Nad Župom nam se nadvila prašina", kaže Zoran Savković iz Aleksandrovca.
"Ja ne razumem te stvari, ne razumem takve ljude. Ako treba sad da sruše što je bogom dato. To je prirodna stvar, zašto sada treba to da ruše", ističe Nikola Đolić iz Grčaka.
Župljane su podržali i ekološki pokreti i organizacije iz Beograda, Niša i Pirota.
"Trudimo se da svim ljudima damo tu hrabrost, da sa njima podelimo naša iskustva. Jer ona su već petogodišnja i obimna i tiču se i praktične i institucionalne borbe", navodi Aleksandar Panić, Pokret "Odbranimo reke Stare planine".
Firma "Hemi freš" iz Brusa, koja je početkom 2019. zakupila zemljište od Javnog preduzeća "Srbijašume" na 25 godina, zarad ispitivanja terena iskrčila je deo šume. Investitor je  istakao da je sve rađeno po zakonu i da će se kamen dijabaz, koga osim na lokalitetu Rađevice ima samo još na Divčibarama, eksploatisati modernim mašinama, bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti.
I dok investitor čeka saglasnost Ministarstva ekologije i rešenje o eksploatacionom pravu resornog Ministarstva, kod meštana tinja nezadovoljstvo.
"Uključili su se kompletno naši Župljani koji žive i rade, od profesora Veličkovića koji je danas poslao pismo podrške, Prirodno-matematičkog fakulteta, Geološkog fakulteta, Rudarsko-geološkog", naglašava Aleksandar Stajkovac, predsednik MZ Pleš.
Od nadležnih u opštini, koji danas nisu bili na protestu, zahteva se da Skupština opštine donese jasan stav o ovom problemu i obrazloži ga građanima. Skupu su prisustvovali i predstavnici dela opozicije, ali su organizatori istakli da protest nema nikakve veze sa politikom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.