Zloupotrebljeni podaci nezaposlenih u Srbiji: Šabić podneo krivičnu prijavu protiv Nacionalne službe za zapošljavanje

Izvor: BKTV News, 03.Mar.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebljeni podaci nezaposlenih u Srbiji: Šabić podneo krivičnu prijavu protiv Nacionalne službe za zapošljavanje

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je Upozorenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) zbog nepreduzimanja adekvatnih mera zaštite ličnih podataka.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu poverenika, ovi podaci sadržani su u elektronskom "Jedinstvenom informacionom sistemu evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti" (JIS) što za posledicu ima mogućnost da se podaci iz evidencije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << neovlašćeno stavljaju na raspolaganje trećim licima.

Poverenik je NSZ naložio da ga u roku od 15 dana obavesti o odgovarajućim, kadrovskim i organizacionim merama koje će preduzeti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti.

Poverenik je prethodno sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u NSZ. Neposredan povod za pokretanje postupka bilo je obraćanje građana kojima su iz nekih advokatskih kancelarija nuđene besplatne advokatske usluge zastupanja u eventualnom procesu protiv NSZ zbog pogrešnog obračuna novčane naknade, kojom prilikom je u komunikaciji bilo evidentno da oni koji advokatske usluge nude raspolažu ličnim podacima iz JIS-a.

U postupku nadzora, pored ostalog, utvrđeno je da pristup podacima iz JIS-a (lični podaci, podaci o korišćenju novčane naknade, rešenja, podaci o isplati) ima relativno veliki broj zaposlenih u NSZ, ali da kad je u pitanju praćenje neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti korisnika, te snimanja podataka, štampanja izveštaja ili spiskova, ne postoje potrebni log file-ovi na osnovu kojih bi se moglo utvrditi ko stoji iza neovlašćenog pristupa JIS-u.

Utvrđeno je da pristup podacima o ličnosti korisnika ima još jedan krug osoba, kao što su zaposleni u "Banci Poštanska štedionica", koja po Ugovoru o pružanju bankarskih usluga vrši isplatu novčane naknade, a da ugovor ne sadrži odredbe o tehničkim, kadrovskim i organizacionim merama zaštite podataka o ličnosti korisnika.

Poverenik je pored koje je uputio NSZ, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv NN izvršioca sa svojstvom službenog lica zaposlenog u NSZ, zbog toga što je upotrebivši podatke iz evidencije u svrhu za koju nisu namenjeni i saopštivši ih drugom izvršio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka iz člana 146 stav 3. Krivičnog zakonika.

Poverenik ocenjuje da je i ovaj slučaj samo jedan u nizu sličnih koji na alarmantan način ilustruju neadekvatan, neodgovoran odnos državnih organa prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti.

Mihajlović: Do leta besplatan internet na auto-putu

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Nacionalne služba lične podatke delila advokatima

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2017

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je prijavu protiv N. N. izvršioca iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), zbog krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka...Povod je, kako je Šabić naveo bilo obraćanje nekoliko građana kojima su se javile...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.