Nacionalne služba lične podatke delila advokatima

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalne služba lične podatke delila advokatima

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je prijavu protiv N. N. izvršioca iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), zbog krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

Povod je, kako je Šabić naveo bilo obraćanje nekoliko građana kojima su se javile određene advokatske kancelarije, nudeći im besplatno zastupanje u eventualnom procesu protiv NSZ zbog pogrešnog obračuna novčane naknade.

Na svetlo dana je izašlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su advokati raspolagali ličnim podacima iz jedinstvene elektronske evidencije NSZ. Osim zaposlenih u NSZ, pristup ovim podacima o ličnosti korisnika imali su i zaposleni u Banci Poštanska štedionica.

Kako Novosti saznaju, nekoliko osoba koje su imale pristup bazi ponudile su advokatima, uz određeni procenat, podatke o svim oštećenima (ime i prezime, adresu, iznos dugovanja...). Advokati su zatim pozivali oštećene, nudeći im da potpišu punomoćja o zastupanju. Pravni zastupnici naplatili bi troškove ne od klijenata, već posle dobijenog spora od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Reč je o oštećenim građanima kojima je prestao radni odnos, a radili su najmanje godinu dana, posle čega su imali pravo na novčanu naknadu. Nju jednom mesečno isplaćuje NSZ i iznos ne može biti niži od 80, niti viši od 160 odsto od minimalne zarade. Biro je, međutim, svima pogrešno obračunavao naknade i isplaćivao manje iznose. Ovu grešku utvrdila je Državna revizorska institucija. Više o tome u našem tekstu OVDE.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je zbog tehničke zastarelosti nemoguće ustanoviti da li je neko od njih zloupotrebio lične podatke korisnika novčane naknade.

Ceo tekst čitajte u Novostima.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.