Šabić uputio upozorenje NSZ, prijava protiv NN lica

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić uputio upozorenje NSZ, prijava protiv NN lica

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je upozorenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) zbog nepreduzimanja adekvatnih mera zaštite ličnih podataka sadržanih u elektronskom "Jedinstvenom informacionom sistemu evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti" (JIS).
Rodoljub Šabić je, takođe, Prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv NN izvršioca sa svojstvom službenog lica zaposlenog u NSZ jer je upotrebivši podatke iz evidencije u svrhu za koju nisu namenjeni i saopštivši ih drugom izvršio krivično delo neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.

U saopštenju se navodi da je poverenik naložio NSZ da ga u roku od 15 dana obavesti o odgovarajućim, kadrovskim i organizacionim merama koje će preduzeti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti.
Kako se precizira, Šabić je prethodno sproveo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u NSZ.
Neposredan povod za pokretanje postupka bilo je obraćanje građana kojima su iz nekih advokatskih kancelarija nuđene besplatne advokatske usluge zastupanja u eventualnom procesu protiv NSZ zbog pogrešnog obračuna novčane naknade, kojom prilikom je u komunikaciji bilo evidentno da lica koja advokatske usluge nude raspolažu ličnim podacima iz JIS-a.
U postupku nadzora utvrđeno je da pristup podacima iz JIS-a (lični podaci, podaci o korišćenju novčane naknade, rešenja, podaci o isplati) ima relativno veliki broj zaposlenih u NSZ, ali da kad je u pitanju praćenje neovlašćenog pristupa podacima o ličnosti korisnika, te snimanja podataka, štampanja izveštaja ili spiskova, ne postoje potrebni "log fajlovi" na osnovu kojih bi se moglo utvrditi ko stoji iza neovlašćenog pristupa JIS-u.
Utvrđeno je da pristup podacima o ličnosti korisnika ima još jedan krug lica, kao što su zaposleni u "Banci Poštanska štedionica", koja po Ugovoru o pružanju bankarskih usluga vrši isplatu novčane naknade, a da ugovor ne sadrži odredbe o tehničkim, kadrovskim i organizacionim merama zaštite podataka o ličnosti korisnika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.