Zlostavljanje psa čin umobolnog pojedinca

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Apr.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlostavljanje psa čin umobolnog pojedinca

BEOGRAD - Slučaj odsecanja sve četiri šape psu mešancu Mili, koja je pronađena pre četiri dana u beogradskom naselju Medaković, javnost ocenjuje kao čin umobolnog pojedinca, drastičan slučaj nehumanosti i divljaštva koji, ipak, može biti prekretnica u postupanju prema životinjama ukoliko počinitelj bude uhapšen i najstrože kažnjen.

Generalni sekretar Centra za antropološke studije Andrej Protić rekao je da odsecanje šapa može predstavljati deo rituala neke sekte, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da se u ovom slučaju, najverovatnije, radi "o idividualnom činu umobolnog pojedinca".

On je, kao stručnjak za izučavanje verskih sekti, istakao da u Srbiji nije zabeležen takav slučaj u ritualne svrhe, ali da slične pojave nisu strane u, na primer, Sjedinjenim Američkim Državama i da je u Medakoviću reč o mučenju životinje, a ne o nekom kultu prinošenja žrtve.

Karić: Psihopatu skloniti sa ulica Beograda

Predstavnik Udruženja "Help animals" Zoran Karić rekao je da je to udruženje uputilo pismo gradonačelniku Dragana Đilasu u kojem se navodi da je potrebno rešavati uzroke, a ne posledice takvih nemilih događaja.

- Slučaj odsecanja šapa je delo psihopate i takav čovek se mora pronaći i skloniti sa ulica Beograda, u zatvor ili odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu. Očekujemo da nadležni organi počnu da primenjuju važeći Zakon o dobrobiti životinja, koji je donet u maju prošle godine - istakao je Karić.

Gradonačelnik Beograda obećao je da će grad obezbediti proteze za nesrećnog psa i apelovao na sve građane da se zajedno bore protiv takvih pojava u društvu.

- Kada su ovakve stvari u pitanju, nije od posebnog značaja da li je reč o nekoj satanističkoj organizaciji ili sektnom delovanju pojedinca, jer se svakako radi o poremećenim ljudima - uveren je Protić.

Zamenik sekretara za komunalne i stambene poslove Vladimir Terzin je ukazao da su predstavnici Sekretarijata u stalnom kontaktu za pripadnicima MUP-a na Voždovcu, koji sprovode intenzivnu akciju kako bi počinitelj ili počinitelji tog krivičnog dela bili otkriveni.

- Nadam se da će taj događaj biti prekretnica u ponašanju prema životinjama, ukoliko počinitelj bude uhapšen i nastrože kažnjen - istakao je Terzin.

On je podsetio na Zakon o dobrobiti životinja kojim je, za takav akt nasilja, predviđena kazna zatvora do tri godine.

Predsednik Udruženja za zaštitu životinja ORCA Elvir Burazerović rekao je da je odsecanje šapa psu drastičan slučaj nehumanosti i divljaštva i dodao da je ta organizacija pokrenula kampanju prikupljanja potpisa za izmenu Ustava Srbije, kako bi i najviši pravni akt bio dopunjen odredbom koja bi omogućila da se država na adekvatniji i kvalitetniji način suprotstavi takvim oblicima nasilja.

Burazerović je ukazao da zlostavljanje i ubijanje životinja ne treba odvajati od drugih oblika nasilja, jer je ono često pokazatelj, na primer, nasilja u porodici.

- Životinje su osećajna bića, mogu da osete patnju, bol, stres i zato je borba protiv nasilja nad životinjama veoma važna. Istovremeno, to je i borba protiv sveukupnog nasilja - naglasio je Burazerović.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.