Zločini Novosadske racije ne smeju biti zaboravljeni

Izvor: Politika, 23.Jan.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločini Novosadske racije ne smeju biti zaboravljeni

Novi Sad – Patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa Srpske pravoslavne crkve, i vrhovni rabin Srbije Isak Asijel, održali su juče, pred nekoliko hiljada Novosađana okupljenih kod spomenika „Porodica”, molitveni pomen povodom sedam decenija od Novosadske racije, u kojoj su mađarski fašisti od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više hiljada Srba, Jevreja, Roma i pripadnika drugih nacija.

Godišnjica najtragičnijeg događaja u istoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Novog Sada je obeležena u organizaciji Eparhije bačke i Jevrejske zajednice, a prisustvovali su joj direktor Centra „Simon Vizental” u Jerusalimu Efraim Zurof i ambasadori Izraela i Mađarske u Beogradu Jozef Levi i Oskar Nikovic. Predstavnici pokrajine i grada na pomenu su bili kao građani, zbog nesuglasica koje su poslednjih dana eskalirale između vladike bačkog Irineja i gradonačelnika Pavličića.

Posle molitvenog čina, poglavar SPC održao je veoma emotivan govor, u kojem je istakao da su Srbi, Jevreji i Romi stradali u Novosadskoj raciji samo zato što su bili druge vere i nacije od zlotvora, koji su tom prilikom ubili i osamdesetoro dece.

„Govorilo se o nekoliko hiljada nastradalih u celoj južnoj Bačkoj, ali su istoričari došli do broja od 3.400 ubijenih samo u Novom Sadu. Stradali su Srbi, koji su pripadali pravoslavnoj veri, stradao je jevrejski, nama bratski narod, od koga smo primili Stari zavet, stradala su i naša braća Romi, koji su vekovima živeli sa nama i koji su ovu zemlju prihvatili kao svoju otadžbinu”, rekao je patrijarh Irinej.

On je posebno istakao da su mađarski fašisti, ukupno 1.235 pripadnika vojske i žandarmerije, nevine ljude bacili u Dunav i tako ih lišili groba.

„Nažalost, tu su bile i komšije Mađari, koji su delili dobro i zlo sa komšijama druge vere i nacije, ali koji su stali na stranu okupatora i saučestvovali u strašnom zločinačkom delu. Učinjena su krvoločnija nedela nego da su ih uradile životinje, nedela od kojih bi se i sam đavo postideo. Kao hrišćani možemo da im oprostimo, ali ne smemo da zaboravimo, da se to isto ne bi ponovilo”, rekao je patrijarh Irinej.

On je naglasio da sa ovog velikog istorijskog časa „treba uputiti snažnu poruku crkvama, verama i narodima da ovakva nedela predstavljaju najveći pad čoveka”.

Direktor Centra „Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof rekao je da postoje oni koji bi želeli da se ovakvi zločini zaborave, ali što jejoš gore, da ima i onih koji ovakve zločine opravdavaju i njegove učesnike proglašavaju za nacionalne heroje.

„Ne tako davno, čovek koji je dovodio nevine ljude da budu ubijeni, Šandor Kepiro (97), jedan od takozvanih mađarskih heroja, umro je dok se čekalo na žalbu na oslobađajuću prvostepenu presudu suda u Budimpešti. Na sudu je tvrdio da se borio protiv ’opasnih terorista’, kao što su na primer, bila deca od šest do deset godina”, naveo je poznati lovac na naciste, koji je posle pomena održao predavanje o Novosadskoj raciji u Gradskoj kući.

Posle podneva, na plaži Štrand, gde su mađarske snage u januaru 1942. ubijale i pod led Dunava bacale Novosađane, Memorijalno društvo „Racija 1942” organizovalo je takođe pomen nastradalim žrtvama, a molitveni čin obavili su sveštenici Eparhije bačke. Ovo udruženje zahteva od gradskih vlasti da postavi na Štrandu spomen-ploču i tako dostojno obeleži stradanja sugrađana.

----------------------------------------------

Sedlarević napustila, Egereši ostao na skupu

Novi Sad – Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević napustila je juče obeležavanje 70. godišnjice Novosadske racije, „s obzirom na to da nam nije bilo omogućeno da na dostojan način odamo poštu stradalim Novosađanima”. Sedlarević je rekla da je „kada se pomen u organizaciji SPC završio u tišini prišla i položila cveće”.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši prisustvovao je obeležavanju 70. godišnjice racije zajedno sa ostalim građanima. On je položio ružu na spomen-obeležje „Porodica”, što su takođe učinili potpredsednik Branimir Mitrović i sekretar pokrajinskog parlamenta Milorad Gašić. Egereši je istakao da Novosadska racija ne sme da bude zaboravljena i da treba da opominje do kakvih tragedija dovodi mržnja, netrpeljivost i ideologije poput fašizma: „Sadašnje i buduće generacije u Vojvodini moramo učiti da život počiva na poštovanju i uvažavanju drugog i drugačijeg, međuetničkoj i verskoj toleranciji, vrednostima građanskog društva a ne na međunacionalnoj i verskoj netrpeljivosti i mržnji”.

Umesto uobičajenog venca, gradonačelnik Igor Pavličić je na spomenik „Porodica” položio jednu belu ružu, a strpljivo je čekao u redu sa ostalim Novosađanima. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović optužio je obezbeđenje SPC da su sprečili njega i druge vojvođanske zvaničnike da uđu u prostor predviđen za zvanice. On je istakao da su im mladići u belim mantijama, njih tridesetak, onemogućili da uđu u prostor iza ograde. Jovanović je u znak protesta napustio skup, ali se vratio na Kej žrtava racije nakon što je pomen bio završen.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 24.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.