Zimske službe Aerodroma Nikola Tesla rade punim kapacitetom

Izvor: TangoSix.rs, 29.Dec.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimske službe Aerodroma Nikola Tesla rade punim kapacitetom

BEOGRAD – Zimske službe beogradskog aerodroma tokom snežnih padavina rade u punom obimu. Sve ekipe rade u pojačanim smenama kako bi omogućile da se avio-saobaćaj odvija u bezbednim uslovima i prema redu letenja, uz minimalna odlaganja.  
 

 
 
Aerodrom Nikola Tesla je u poslednjih osam sezona bez prestanka otvoren za sletanja i poletanja i nije zatvaran ni u jednom trenutku bez obzira na zimske uslove.
-U periodu pojačanih padavina, a naročito tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << novogodišnjih i božićnih praznika, sve operativne službe Aerodroma Nikola Tesla u stanju su 24-časovnog dežurstva. Sve ekipe rade u pojačanim smenama kako bi omogućile da se avio-saobaćaj odvija u bezbednim uslovima i prema redu letenja, uz maksimalan komfor svakog putnika. Uz to, podsećamo da Aerodrom raspolaže tzv. Kategorijom IIIb, odnosno najsavremenijim uređajima za sletanja i poletanja u uslovima izuzetno smanjene vidljivosti duž piste, po čemu smo među najopremljenijim aerodromima na svetu.- navodi se u saopštenju Aerodroma Nikola Tesla.
U uslovima niskih temperatura i snega, i avioni se moraju posebno pripremiti za let tako što se prskaju specijalnim hemijskim sredstvima čija je uloga da odmrznu zaleđene površine na avionu i spreče nastajanje leda do trenutka poletanja. Opsluga aviona ove zime unapređena je formiranjem dve pozicije na kojima se isključivo obavlja odleđivanje aviona. Sledeće godine biće napravljena nova platforma isključivo za odleđivanje aviona, navode u press službi aerodroma.
 
 

 

 

 
 
Zimski štab Aerodroma Nikola Tesla raspolaže najmodernijom opremom za čišćenje snega u ovom delu Evrope, a zaposleni u zimskom štabu obučeni su i sertifikovani za rad u ovakvim specifičnim uslovima. Poletno-sletna staza dužine 3.400 metara i širine 34 metra u potpunosti se očisti od snega za 8 do 10 minuta.
Vozni park Zimskog štaba Aerodroma Nikola Tesla raspolaže sa 10 jedinica tzv. „vučnih vozova“ za uklanjanje snega sa poletno – sletne staze, rulnih staza i platformi, snegobacačima, čija je namena da sneg sa nanosa odbacuju na bezbednu razdaljinu od 40 metara od piste i rulnih staza, specijalnim vozilima za posipanje tečnosti i granula koje sprečavaju stvaranje leda na pisti, 2 vozila za merenje koeficijenta trenja na pisti, građevinskim mašinama i traktorima sa raonicima, koji služe za uklanjanje snega sa teže dostupnih manevarskih površina, 5 modernih kamiona za odleđivanje i zaštitu od zaleđivanja (de/anti-icing) aviona, navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću aerodroma Nikola Tesla.
 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Zimske službe na aerodromu dežuraju 24 sata

Izvor: Blic, 29.Dec.2014

Sve operativne službe Aerodroma "Nikola Tesla" u stanju su 24-časovnog dežurstva u periodu pojačanih padavina, naročito tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, a sve ekipe rade u pojačanim smenama kako bi omogućile da se avio-saobaćaj odvija u bezbednim uslovima i prema redu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.