Zilkić ne prihvata ukidanje Rijaseta IZS

Izvor: Politika, 28.Okt.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić ne prihvata ukidanje Rijaseta IZS

BEOGRAD – Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kritikovao je danas način na koji se, na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd, došlo do sporazuma o objedinjavanju islamske zajednice, poručivši da on nikada neće pristati na ukidanje Rijaseta te verske zajednice.

Obraćajući se novinarima na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, Zilkić je istakao da nije prihvatljivo da jednu od strana u tim pregovorima predstavlja njegov kolega iz Islamske zajednice u BiH Mustafa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Cerić zbog čega se, kako je rekao, muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić oseća pobednikom.

On je vrhovnom poglavaru, odnosno direktoru Direkcije za verska pitanja pri Vladi Turske Muhamedu Gormezu poručio da je Islamska zajednica uvek bila za razgovore unutar islamske zajednice u Srbiji, za mir i saradnju i zatražio i da predstavnici te verske zajednice budu uključeni u pregovore o pomirenju.

Zilkić, koji predvodi 196 vernika na hadž u Meku, kritikovao je uvažavanje predloga koji dolaze samo s jedne strane, u ovom slučaju od Cerića, a koji bi, kako je rekao, drugoj strani bili ponuđeni po principu „uzmi ili ostavi”.

Kada je reč o pomirenju, reis ul ulema Zilkić smatra da bi to trebalo da podrazumeva učešće u pregovorima njega i Zukorlića, kao i da je on to i ranije predlogao i da je i sada spreman za takav susret.

On je kazao da je neprihvatljivo da političari učestvuju u kreiranju jednog takvog sporazuma o kome je, kako je rekao, Islamska zajednica Srbije saznavala iz medija.

Prema Zilkićevim rečima, nije u redu ni to da se u sekularnim državama, kakve su Turska i Srbija, određuje kakva će biti organizaciona struktura verskih zajednica.

Za njega je, kazao je, neprihvatljivo da političari učestvuju u kreiranju jednog takvog dokumenta.

Hadžije Islamske zajednice Srbije klanjale su danas džuma namaz, najznačajniji islamski obred u sedmici u delu bescarinske zone aerodrome Beograd gde novinarima i snimateljima nije bio dozvoljen pristup.

Tanjug

objavljeno: 28.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zilkić ne prihvata ukidanje Rijaseta IZS

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2011

BEOGRAD - Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kritikovao je danas način na koji se, na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd, došlo do sporazuma o objedinjavanju islamske zajednice, poručivši da on nikada neće pristati na ukidanje Rijaseta te vjerske zajednice.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Zilkić ne prihvata ukidanje Rijaseta IZS

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2011

Reis ul ulema IZ Srbije kritikovao je način na koji se, na relaciji Ankara, Sarajevo, Beograd, došlo do sporazuma o objedinjavanju islamske zajednice

Nastavak na Večernje novosti...

Zilkić traži da se iz procesa pomirenja muslimana isključi Cerić

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Okt.2011, 11:42

BEOGRAD - Poglavar Islamske zajednice Srbije /IZS/, sa sjedištem u Beogradu, Adem Zilkić traži da se iz procesa pomirenja muslimana isključi poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.