Zilkić isključen, Zukorlić poštuje

Izvor: B92, 14.Okt.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić isključen, Zukorlić poštuje

Beograd, Novi Pazar -- Ministar Sulejman Ugljanin potvrdio da je u saradnji zvaničnika Beograda, Sarajeva i Ankare nađeno rešenje kako da opet postoji jedinstvena IZ Srbije.

Reisul-ulema Adem Zilkić kaže da Islamska zajednica Srbije ni na koji način nije uključena u pregovore o objedinjavanju IZ u Srbiji, koji se vode u Ankari.

Vrhovni poglavar svih muslimana u Srbiji smatra da je "bez presedana to da sekularna država i političke partije donose sud o ustrojstvu islamske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice u jednoj suverenoj državi".

Zilkić je Tanjugu rekao da posebno vređa to što je "druga strana", Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića, imala svog predstavnika i to oličenog u njegovom bosanskom kolegi, kako je rekao, ideologu Mustafi Ceriću.

"S njihovim direktnim učešćem odlučuje se o sudbini dve trećine Islamske zajednice Srbije, a mi do danas nismo dobili nikakav papir, nikakvu zvaničnu informaciju i nismo imali nikakav kontakt sa bilo kojom stranom koja je učestvovala u pregovorima, pa ni sa onom koja je u tim pregovorima predstavljala Beograd", rekao je Zilkić.

Ništa bez Srbije

Narodni poslanik i funkcioner SDPS Meho Omerović izjavio je danas da se, na sreću, odmaklo u razgovorima koji se odnose na pomirenje i buduće formiranje jedinstvene islamske zajednice u Srbiji, kao i da bez saglasnosti Srbije neće moći ništa da se uradi.

"To ne treba kriti od javnosti, posebno što razgovore podržavaju i u njima učestvuju visoki zvaničnici tri države - Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije", rekao je Omerović.

"Očekujem da se već u sledećoj nedelji završe svi razgovori i duboko verujem da je ovo korak u dobrom smeru i od najveće važnosti za pomirenje i jedinstvo u okviru islamske zajednice u Srbiji", naveo je Omerović koji, kako kaže, pretpostavlja da je "značaj pomirenja u regionu svima veoma jasan".

On, takođe, kaže da je posebno začuđujuće to što Islamska zajednica Srbije u svom demografskom sastavu okuplja sedam nacionalnih manjina, a da istovremeno niko od njih, takođe, nije zastupljen u pregovorima.

"Mi, dakle, nemamo o čemu trenutno da se izjašnjavamo, iako se radi o sudbini vernika i verskih službenika, jer do danas ne znamo ni šta treba da prihvatimo ili da odbijemo", rekao je Zilkić.

On smatra neprincipijelnim to što se u medijima spekuliše sa nekakvom finansijskom pomoći Turske Islamskoj zajednici Srbije, jer, kako tvrdi, ta verska zajednica za četiri godine postojanja nije dobila ni jedan jedini dinar od te zemlje, ali ni od bilo koje druge države.

Zilkić je dodao da se ta islamska zajednica finansira isključivo iz svojih resursa, sredstvima vernika i da će tako biti i ubuduće.

Za reisa pomirenje unutar islamske zajednice nema alternativu i ono, kako kaže, mora da bude ispred svakog drugog rešenja. Njemu, međutim, nije jasno kako se neko može miriti, a da ne bude ni prisutan.

"Ne sumnjam u dobre namere aktera inicijative o jedinstvenoj islamskoj zajednici. Sačekaćemo konačni papir ako nam bude dozvoljeno da imamo uvid u njega, odrediti se, ali ne lično već kao institucija", poručo je Zilkić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlićkaže da će on poštovati odluke koje budu doneli vrhovni poglavari Islamske zajednice BiH, odnosno turskog Dianeta, Mustafa Cerić i Memed Gormez.

Portparol mešihata Samir Tandir je Tanjugu rekao da je reč o ozbiljnim razgovorima koji su još u toku.

On je rekao da iz mešihata o tim razgovorima ne mogu da govore, a da su informacije koje se ovih dana o tome pojavljuju u medijima "obične špekulacije i proizvod želje za senzacionalizmom".

Za razliku od reisul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, Zukorlić je zajedno sa Cerićem boravio u Ankari, gde su vođeni pregovori sa predstavnicima Beograda i Sarajeva.

Predstavnici Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine bi narednih dana trebalo da obelodane sporazum kojim bi konačno bilo rešeno dvovlašće u islamskoj zajednici u Srbiji.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin rekao je u Novom Pazaru da je nađeno rešenje za pomirenje islamskih zajednica u Srbiji.

Ugljanin je agenciji Beta rekao da su sve strane pregovora o ujedinjenu islamskih zajednica dale saglasnost o ovom pomirenju, ali i nacionalnom veću.

"Imamo način za pomirenje, sve strane pregovora su dale svoju saglasnost i mislim da ćemo Novu godinu svi zajedno dočekati u slozi, miru, jedinstvu, na opštu dobrobit svih građana", rekao je Ugljanin.

On je dodao da će na sve probleme u Sandžaku biti dat ekonomski odgovor. "Kada napravimo puteve, naći ćemo način da pomirimo ljude, jer putevi povezuju ljude", rekao je Ugljanin.

Prema tom sporazumu Zilkić i Zukorlić bi trebalo da odstupe sa čelnih verskih pozicija, a novi poglavar bi bio izabran na izborima.

Predsednica NVO Urban-in Aida Ćorović je za B92 rekla da je poruka Turske bila jasna. "Ukoliko želimo neku vrstu pomoći, neku vrstu saradnje, neophodno je da se dve islamske zajednice ujedine. Mislim da je Turska već pokazala da ima dovoljno uticaja, pre svega u pomirenju između Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina pre nekoliko godina i smirivanju tenizija u političkom smislu".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZILKIĆ: TURSKA NAS NE ZASTUPA

Izvor: Kurir, 14.Okt.2011

BEOGRAD - Islamska zajednica Srbije ni na koji način nije uključena u pregovore o objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji, koji se vode u Ankari, iako se sporazum u najavi tiče dve trećine vernika te verske zajednice, izjavio je reis-ul-ulema Adem Zilkić...Vrhovni poglavar svih muslimana u Srbiji...

Nastavak na Kurir...

ZILKIĆ NE PRIHVATA TURSKU INICIJATIVU, ZUKORLIĆ DA

Izvor: Kurir, 14.Okt.2011

BEOGRAD - Islamska zajednica Srbije ni na koji način nije uključena u pregovore o objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji, koji se vode u Ankari, iako se sporazum u najavi tiče dve trećine vernika te verske zajednice, izjavio je reis-ul-ulema Adem Zilkić...Vrhovni poglavar svih muslimana u Srbiji...

Nastavak na Kurir...

Saglasnost o pomirenju islamskih zajednica

Izvor: Beta, 14.Okt.2011

NOVI PAZAR, 14. oktobra 2011. (Beta) - Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin rekao je u petak u Novom Pazaru da je nadjeno rešenje za pomirenje islamskih zajednica u Srbiji...Ugljanin je agenciji Beta rekao da su sve strane pregovora o ujedinjenju islamskih zajednica dale saglasnost o ovom pomirenju,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.