Zilkić: Nismo uključeni u pomirenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Nismo uključeni u pomirenje

BEOGRAD -

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da je na liniji Beograd - Sarajevo - Ankara pronađeno rešenje kojim će ponovo biti uspostavljeno jedinstvene islamske zajednice Srbije. Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, demantovao je ove navode, tvrdeći da ova zajednica ni na koji način nije uključena u pregovore o objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji, koji se vode u Ankari, iako se sporazum u najavi tiče dve trećine vernika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << te verske zajednice.

Vrhovni poglavar svih muslimana u Srbiji smatra da je "bez presedana to da sekularna država i političke partije donose sud o ustrojstvu islamske zajednice u jednoj suverenoj državi".

Predstavnik Islamske zajednice u Srbiji - Mustafa Cerić

Zilkić je Tanjugu rekao da posebno vređa to što je "druga strana", Islamska zajednica u Srbiji Muamera Zukorlića, imala svog predstavnika i to oličenog u njegovom bosanskom kolegi, kako je rekao, ideologu, Mustafi Ceriću.

"S njihovim direktnim učešćem odlučuje se o sudbini dve trećine Islamske zajednice Srbije, a mi do danas nismo dobili nikakav papir, nikakvu zvaničnu informaciju i nismo imali nikakv kontakt sa bilo kojom stranom koja je učestvovali u pregovorima, pa ni sa onom koja je u tim pregovorima predstavljala Beograd", rekao je Zilkić. On je posebno ukazao na to da se verska zajednica na čijem je čelu, od samog početka zalagala za prevazilaženje dvovlašća mirnim putem.

On, takođe, kaže da je posebno začuđujuće to što Islamska zajednica Srbije u svom demografskom sastavu okuplja sedam nacionalnih manjina, a da istovremeno niko od njih, takođe, nije zastupljen u pregovorima.

"Mi, dakle, nemamo o čemu trenutno da se izjašnjavamo, iako se radi o sudbini vernika i verskih službenika, jer do danas ne znamo ni šta treba da prihvatimo ili da odbijemo", rekao je Zilkić.

Ni jedan dinar od Turske

On smatra neprincipijelnim to što se u medijima špekuliše sa nekakvoj finanijskoj pomoći Turske Islamskoj zajednici Srbije, jer, kako tvrdi, ta verska zajednica za četiri godine postojanja nije dobila nijedan jedini dinar od te zemlje, ali ni od bilo koje druge države.

Zilkić je dodao da je na neki način obavezan da to kaže, kako se kod vernika ne bi stvorila pogreška slika kako smo, kako je rekao, mi do sada primali neka sredstva od Turske.

"Odgovorno i argumentovano tvrdim da Islamska zajednica Srbije nijedan jedini dinar nije primila od bilo koje države ili organizacije sa strane", naveo je Zilkić, dodavši da se ta islamska zajednica isključivo finansira iz svojih resursa, sredstvima vernika i da će tako biti i ubuduće.

Za reisa pomirenje unutar islamske zajednice nema alternativu i ono, kako kaže, mora da bude ispred svakog drugog rešenja. Njemu, međutim, nije jasno kako se neko može miriti, a da ne bude ni prisutan.

"Ne sumnjam u dobre namere aktera inicijative o jedinstvenoj islamskoj zajednici. Sačekaćemo konačni papir, ako nam bude dozvoljeno da imamo uvid u njega, odrediti se, ali ne lično, već kao institucija", poručo je Zilkić.

Rešenje osmislio vrhovni verski poglavar Turske

Predstavnici Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine bi narednih trebalo da obelodane sporazum kojim bi konačno bilo rešeno dvovlašće u islamskoj zajednici u Srbiji.

"Rešenje je u jedinstvenoj islamskoj zajednici, koja će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i koja će sarađivati sa svim drugim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji i okruženju", rekao je Ugljanin Tanjugu.

Rešenje je, prema njegovim rečima, osmislio vrhovni verski poglavar Turske Mehmed Gomez, a sporazum bi trebalo da potpišu predstavnici tri zemlje, kao i aktuelni verski poglavari Adem Zilkić i Muamer Zukorlić.

Ugljanin je objasnio da su Beograd, Ankara i Sarajevo podjednako bili zainteresovani da se prevaziđu sadašnji problemi i podele unutar islamske zajednice u Srbiji, kao i da su predstavnici Beograda, uključujući i najviše zvaničnike Srbije, dali saglasnost na predloženi sporazum.

Sporazum o ponovnom objedinjavanju islamske zajednice u Srbiji trebalo bi da bude potpisan čim pre, rekao je Ugljanin, dodavši da što pre bude potpisan, pre će biti i realizovan.

On je potvrdio da Sporazum onemogućava Zilkića i Zukorlića da se kandiduju za vrhovnog poglavara objedinjene islamske zajednice, kao i da oni i njihovi saradnici neće moći da učestvuju u političkim kampanjama, a politika će, dodao je, biti proterana iz islamskih institucija i džamija.

Sporazum, inače, predviđa 15 tačaka, na koje su predstavnici Srbije dali saglasnost, rekao je Ugljanin

Dvovlašće unutar islamske zajednice traje od početka oktobra 2007. godine, kada je jedan broj imama izrazio neposlušnost muftiji Zukorliću, priklonivši se Rijasetu Islamske zajednice Srbije, koji je početkom te godine formiran u beogradskoj Bajrakli džamiji.

Sporazumom o uspostavljanju jedinstvene islamske zajednice praktično je predviđeno ukidanje Rijaseta Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je Zilkić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.