Ziđin u Boru napravio preventivni karantin za radnike koji se vraćaju iz Kine

Izvor: RTS, 07.Feb.2020, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ziđin" u Boru napravio preventivni karantin za radnike koji se vraćaju iz Kine

Iz preventivnih razloga kompanija "Ziđin" u Boru je napravila prvi karantin za sve kineske radnike, koji su se nakon proslave Lunarne godine vratili u Srbiju. Kineski radnici, iako su prošli sve zdravstvene kontrole prilikom ulaska u našu zemlju, narednih 14 dana provešće u izolaciji.
Adresa karantina, i broj onih koji su se posle povratka iz Kine našli u izolaciji nisu poznati. Epidemiolozi kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su radnici dobro i da nema mesta panici.

"Svi su dobro, nema nikakvih sumnjivih simptoma. Lice koje je zaduženo za komunikaciju s tim radnicima i mi se informišemo preko njega, da je za sada sve u redu i nadam se da će tako i biti", kaže dr javorka Stanković, epidemiolog u Domu zdravlja u Boru. 
Vest o karantinu uznemerila je neke sugrađane. koji su rekli da se plaše koronavirusa. Ima i onih koji ne strahuju, ali im nije svejedno. 
U Srbiju, kako kažu iz kompanije "Ziđin", nisu stigli radnici iz kineske provincije Hubej, koja je žarište smrtonosne infekcije. Iako su zdravi, zabranjeno im je da se vrate na radna mesta.
"Ono što je situacija na terenu, to je da je određeni broj radnika ostao u Srbiji, da nije išao na proslavu Nove godine u svoju matičnu zemlju, Kinu. Ti radnici se normalno kreću i normalno su u procesu proizvodnje kada je u pitanju Ziđin i društveno su uključeni u društvene aktivnosti u gradu Boru", navodi gradonačelnik Bora Aleksandar Milinković.
A pre nego što su stigli u Bor, kineski radnici su prošli sve bezbednosne kontrole na graničnim prelazima, podsećaju iz Batuta. Niko od njih nije imao ni povišenu temperaturu, niti bilo koji simptom respiratorne infekcije.
"Sve dalje mere i aktivnosti koje su se sprovele i koje se sprovode u Boru su u okviru internih procedura kompanije u kojoj rade, ali za koje ne postoje nikakva ni epidemiloška ni klinička indikacija. Sve u sklopu određenih mera predostržnosti, koje se sprovode u okviru kompanije", ističe prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".
Mnoge države su prethodnih nedelja evakuisale svoje građane iz Kine i smestile ih u karantin po dolasku kući. Među njima su i četiri državljanina Srbije i isto toliko iz Hrvatske, koji su u izolaziji u okolini Pariza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.