Zid dug 170 m oko manastira Devič

Izvor: B92, 10.Nov.2011, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zid dug 170 m oko manastira Devič

Beograd -- Oko manastira Devič kod Srbice zbog čestih krađa biće izgrađen zid dug 170 metara.

Manastir još nije u potpunosti obnovljen nakon martovskog nasilja 2004.

Svi donatori koji žele da se uključe u izgradnju zaštitnog zida oko manastira Devič mogu se obratiti Fondu B92 na broj telefona 064 815 1242. Za obnovu manastira potrebno je pet miliona dinara.

Za šest monahinja u manastiru Devič život se odvija u izolaciji. U okolini manastira su sela naseljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albancima. Manastir i monahinje su pod stalnom zaštitom KFOR-a. No i pored njih, iz okolnih šuma vandali pronalaze put do manastira i njegovog imanja. Pljačkaju manastirsku imovinu i uznemiravaju monahinje.

Oni koji to čine predstavljaju da je ovde blagostanje i mir, kaže igumanija manastira Devič Anastasija.

"Pre par meseci u dvorištu manastira, koji je deo manastirskog kruga, provaljena je suvenirnica, gde izrađujemo svojeručne radove, pokradeni su suveniri i novac", kaže Anastasija.

Zbog bezbednosti monahinja i zaštite manastira od lopova započeta je oko manastirske porte izgradnja zida dugog 170 metara.

Vladika raško-prizrenski Teodosije ističe da je prioritet izgradnja zida, koji treba da se završi do zime.

”Ostalo je još 150 metara gradnje zida. To je kameni zid visine do 3 metra. Bitna je i ulazna kapija, a neophodan je i video nadzor, tehnika koja bi nam dodatno omogućila bolju bezbednost”, kaže Teodosije.

Zid podižu majstori iz srpskih sredina na Kosovu. Lopovi su i njima ukrali alat i opremu.

Završetak radova na izgradnji zida planiran je za jesen ove godine, međutim zbog nedostatka novca, zid neće biti podignut do planiranog roka.

Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen nakon dolaska vojne i civilne misije na Kosovo. Zapaljen je u nasilju 2004. godine. Manastir je jedini dokaz da su do pre 12 godina oko Srbice živeli I Srbi. Monahinje čuvaju taj trag.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zid dug 170 m oko manastira Devič

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011

Oko manastira Devič kod Srbice zbog čestih krađa biće izgrađen zid dug 170 metara...Za šest monahinja u manastiru Devič život se odvija u izolaciji, jer se u okolini sela naseljena Albancima. Iako su hram i monahinje pod stalnom zaštitom KFOR-a vandali iz okolnih šuma pronalaze put i pljačkaju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.