Zid dug 170 m oko manastira Devič

Izvor: Vesti-online.com, 10.Nov.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zid dug 170 m oko manastira Devič

Oko manastira Devič kod Srbice zbog čestih krađa biće izgrađen zid dug 170 metara.

Za šest monahinja u manastiru Devič život se odvija u izolaciji, jer se u okolini sela naseljena Albancima. Iako su hram i monahinje pod stalnom zaštitom KFOR-a vandali iz okolnih šuma pronalaze put i pljačkaju manastirsku imovinu i uznemiravaju monahinje.

Oni koji to čine predstavljaju da je ovde blagostanje i mir, kaže igumanija manastira Devič Anastasija. "Pre par meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u dvorištu manastira, koji je deo manastirskog kruga, provaljena je suvenirnica, gde izrađujemo svojeručne radove, pokradeni su suveniri i novac", kaže Anastasija.

Zbog bezbednosti monahinja i zaštite manastira od lopova započeta je oko manastirske porte izgradnja zida dugog 170 metara. Vladika raško-prizrenski Teodosije ističe da je prioritet izgradnja zida, koji treba da se završi do zime.

"Ostalo je još 150 metara gradnje zida. To je kameni zid visine do tri metra. Bitna je i ulazna kapija, a neophodan je i video nadzor, tehnika koja bi nam dodatno omogućila bolju bezbednost", kaže Teodosije.

Zid podižu majstori iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, kojima su lopovi ukrali alat i opremu. Završetak radova bio je planiran za jesen ove godine, međutim zbog nedostatka novca, radovi su se odužili.

Manastir Devič je opljačkan i oskrnavljen posle dolaska vojne i civilne misije na Kosovo i Metohiju, a ponovo je zapaljen tokom martovskog pogroma 2004. godine. Jedini trag da su do pre 12 godina oko Srbice živeli i Srbi čuvaju monahinje iz Deviča.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.