Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 18:05

Zbog pandemije siromašni postali još siromašniji, a deca najviše trpe

Na stotine porodica sa decom u Srbiji živi u najvećem siromaštvu. Pred njima je zima, a oni su gladni, bosi i bez ogreva. Vesna Savić Đukić, šefica Sektora za saradnju sa privatnim sektorom iz Unicefa, navodi za RTS da je pandemija dodatno pojačala siromaštvo, nejednakost i ugroženost kojima je izloženo mnoštvo porodica i dece.
Istraživanje o uticaju pandemije na porodice sa decom u Srbiji, koje je Unicef sproveo, pokazalo je da je kriza izazvana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pandemijom u značajnoj meri uticala na standard porodica sa decom: u gotovo 50 odsto tih domaćinstava došlo je do pada prihoda.

Pored toga, četvrtina domaćinstava sa decom imala je neplanirane troškove uzrokovane ovom situacijom, a najčešće kategorije neplaniranih troškova bila su sredstva za higijenu i hrana. Kod gotovo 40 odsto domaćinstava iznos izdvojen za neplanirane troškove bio je veći od četvrtine mesečnog prihoda domaćinstva.
Vesna Savić Đukić je navela da je epidemija svima promenila život, da je uticala na to da siromašni budu još siromašniji i da su deca najugroženija.
"Kao i u svakoj krizi su deca ta koja najviše trpe. Deca mož da nisu svesna uticaja koji pandemija donosi ili bilo koja druga kriza, ali je odsustvo prihoda, nestabilnost ekonomskih prihoda nešto što na decu uvek najviše utiče – da li će moći da im se obezbede osnovni uslovi za život i one potrebe koje dete ima", navodi Vesna Savić Đukić.
Ukazuje da je Unicef u poslednjih šest meseci za 1.950 porodica obezbedio novčanu pomoć i, kako kaže, polovina tih porodica je ta sredstava utrošila na potrebe dece.
Najveći broj siromašnih porodica u jugoistočnoj Srbiji Navodi da je se najveći broj najugroženijih porodica nalazi u jugoistočnoj Srbiji. 
"Tradicionalno najviše je prisutno siromaštvo u jugoistočnoj Srbiji. Ono što nam je istraživanje pokazalo je da je dodatno kriza uticala na porodice u urbanim sredinama koje su višestruko pogođene. Znači i u Beogradu i u Novom Sadu mi imamo povećanje siromaštva i povećanje ugroženih porodica zbog nestabilnosti redovnim prihodima", navodi ona.
Ističe da 7,5 odsto porodica živi u apsolutnom siromaštvu.
"Od toga 3,6 odsto njih dobija socijalnu pomoć, što znači da praktično polovina ne dobija pomoć zbog raznih administrativnih razloga. Nama je prioritet da podmirimo, osnovne potrebe takvih porodica i to radimo naravno u saradnji sa centrima za socijalni rad, pre svega sa Ministarstvom za rad, a i u saradnji sa Crvenim krstom", navodi ona.
Pomoć za hiljadu najugroženijih porodica Apeluje na građane i kompanije da se pridruže akciji i pomognu najugroženijim porodicama ukoliko su u mogućnosti.
"Naš apel sa kojim krećemo je podrška za hiljadu porodica koje se nalaze, da kažem, na ivici egzistencije, kojima je pomoć najpotrebnija. Uputićemo apel građanima, ali i malim, srednjim i velikim preduzećima da svako koliko može i koliko želi pomogne kako bismo što pre podmirili potrebe ovih porodica pred dolazeću zimu", navela je Vesna Savić Đukić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.